Valérie Trierweiler wil duidelijkheid over haar positie

14/01/14 om 09:09 - Bijgewerkt om 09:09

De Franse first lady wil zo snel mogelijk duidelijkheid over haar positie, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak, en vraagt François Hollande om een publieke verklaring af te leggen.

Valérie Trierweiler wil duidelijkheid over haar positie

Valérie Trierweiler zou bereid zijn om het overspel van haar partner te vergeven. © Reuters

Valérie Trierweiler (48), de levensgezel van de Franse president François Hollande, werd na de onthullingen over de affaire van haar vriend opgenomen in het ziekenhuis omdat ze 'erg aangeslagen en uitgeput' was. Het Franse roddelblad Closer had uitgepakt met een artikel over de relatie tussen Hollande (59) en de 41-jarige actrice Julie Gayet.

Geruchten over de geheime relatie gingen al langer, maar Trierweiler had ervoor gekozen om er geen aandacht aan te schenken. Tot Closer in maar liefst zeven pagina's uitweidde over de escapades van de president, inclusief foto's waarop te zien is hoe hij bij het Parijse appartement van zijn minnares arriveert.

Het was Hollande zelf die, de dag voor het verschijnen van Closer, het nieuws over de affaire aan Valérie Trierweiler meedeelde, wat haar uiteindelijk in het ziekenhuis deed belanden. Normaal gezien zou Trierweiler het ziekenhuis maandag verlaten, maar de dokters oordeelden dat ze nog wat meer rust nodig heeft. Haar staf liet weten dat ze moet herstellen van de schok die haar overkwam.

Kantoor in het Elysée

Volgens Frédéric Gerschel van de krant Le Parisien, die zondag met Trierweiler telefoneerde, wil Trierweiler dat Hollande zo snel mogelijk een officiële verklaring aflegt. 'Ze weet dat als ze niet langer de Franse first lady is, ze ook niet langer een kantoor kan houden in het Elysée en gebruik maken van staatsgeld', aldus Gerschel aan Radio RTL.

Aangezien Trierweiler en Hollande niet getrouwd zijn, hangt haar semiofficiële positie als 'première dame' dus volledig af van haar status als partner van Hollande.

Ook de media en politici van de oppositie dringen aan op een verduidelijking van de positie van Trierweiler. Hollande, die het liefst de hele affaire onder de mat veegt, houdt dinsdag een lang vooraf geplande persconferentie over zijn economisch beleid. Vraag is of hij dan ook een een mededeling zal doen over een mogelijke breuk met Trierweiler.

Trierweiler zou ondertussen wel bereid zijn om Hollande zijn overspel te vergeven. (TE)

Onze partners