Nigel Farage krijgt ongelijk in zaak van 'natte dweil'

17/09/12 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

De Britse eurocriticus Nigel Farage stapte naar het Europees Gerechtshof om zijn sanctie geschrapt te zien, maar heeft ook daar bot gevangen.

Nigel Farage krijgt ongelijk in zaak van 'natte dweil'

© Reuters

Farage krijgt het geld niet terug dat hij verloor door het charisma van Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy in het Europese Parlement te vergelijken met dat van een natte dweil.

Geldboete
Het rondje schelden van Farage dateert van begin 2010, kort na de aanstelling van Herman Van Rompuy tot voorzitter van de Europese Raad. "Is dit nu de president van Europa? U hebt het charisma van een natte dweil en het uitzicht van een bankbediende", wierp hij de Belg voor de voeten. "U bent de sluipmoordenaar van de Europese democratie en de nationale staten. Misschien is dat omdat u uit België komt, dat niet eens een echt land is. Maar wij kennen u niet en wij willen u niet."

Voor toenmalig parlementsvoorzitter Jerzy Buzek konden de uitspraken niet door de beugel. Hij besloot van Farage een geldboete van 2.980 euro te geven. Het Britse Europarlementslid pikte dat niet en beriep zich op zijn parlementaire onschendbaarheid, maar die visie volgde de commissie Juridische Zaken van het Europarlement niet.

Alle gerechtskosten voor rekening van Farage Farage trok daarop naar het Europees Hof, maar vangt nu ook daar bot. "De beroepen tegen de beslissing van de voorzitter van het Europees Parlement en van het Bureau zijn te laat ingediend. Het besluit van de juridische commissie is geen aanvechtbaar besluit", laat het hof weten.

Een en ander betekent dat Farage zelfs nog wat extra zal moeten neertellen. "Nigel Fagare moet instaan voor zijn eigen kosten en die van het Europees Parlement betalen", brengt het EU-Hof immers nog in herinnering. (Belga/TE)

Onze partners