Het seksschandaal dat de BBC door elkaar schudt

17/10/12 om 18:03 - Bijgewerkt om 18:03

Het lijkt erop dat Groot-Brittannië zijn eigen Walter Capiau-moment beleeft. Jimmy Savile, de reeds overleden en ook bij ons bekende Britse presentator, wordt nu beschuldigd van pedofilie.

Het seksschandaal dat de BBC door elkaar schudt

Jimmy Savile zou zijn status en bekendheid hebben gebruikt om gedurende decennia op jonge meisjes te jagen. Zijn grafsteen werd ondertussen door Saviles familie verwijderd en vernietigd uit respect voor de publieke opinie. De Britse premier David Cameron overweegt zelfs om hem zijn ridderschap af te nemen.

Jimmy Savile, die vorig jaar op 84-jarige leeftijd stierf, was een van de meest geliefde televisiepersoonlijkheden van Groot-Brittannië, een icoon in de wereld van de popmuziek, flamboyante vriend aan huis van de sterren, berucht voor zijn excentriciteit en geëerd voor zijn aanhoudend liefdadigheidswerk. Hij was ongemeen populair als dj en werd in de jaren 60 de allereerste presentator van het legendarische muziekprogramma 'Top of the Pops' op de BBC.

Van de jaren 70 tot de jaren 90 presenteerde hij het kinderprogramma "Jim'll Fix It" en werd hij bekend als een kindervriend die de dromen van kinderen kon laten uitkomen.

Tot begin oktober de documentaire "Exposure: The Other Side of Jimmy Savile" werd uitgezonden op de Britse zender ITV. Zo blijkt dat Saviles voorliefde voor jonge meisjes al langer vermoed werd of 'algemeen geweten' was, maar werd weggelachen binnen de entertainmentindustrie. In de jaren 60 en 70 had niemand ooit gehoord van pedofielen. 'Het waren gewoon jongen meisjes, of ze nu 17, 18, 16, 15 of 14 waren'. Savile werd bijna verafgood, wat hem ongenaakbaar maakte. Net als pedofiele priesters in het verleden gebruikte hij zijn status om eventuele roddels te doen verdwijnen. En omdat hij geassocieerd werd met de BBC, dachten de mensen dat hij betrouwbaar was.

Toen hij in oktober vorig jaar stierf, werd hij begraven als een staatshoofd. Duizenden zagen hoe zijn gouden kist ter aarde werd besteld in zijn geboortedorp Scarborough, een kuststad in het noorden van Engeland.

Sinds de documentaire stromen de klachten tegen Savile binnen. Officieel zijn 12 klachten wegens seksueel wangedrag ingediend. De Londonse Metropolitan Police zegt dat ze honderden tips binnenkreeg en contact heeft met zo'n 40 vermoedelijke slachtoffers.

Savile kan zich uiteraard niet meer verdedigen, maar in 2007 lachte hij een beschuldiging tijdens een radio-interview als volgt weg: 'Wat voor zin heeft het om te reageren op iets dat niet waar is.'

Ondertussen komt ook de Britse omroep BBC in nauwe schoentjes. Zo zouden sommige vermeende pedofilie-incidenten in de jaren 60 en 70 in de gebouwen van de BBC hebben plaatsgevonden. De omroep riskeert ook beschuldigd te worden van het oogluikend toelaten van een cultuur van herhaaldelijke ongepast seksueel gedrag op het werk gedurende de voorbije decennia.

In een mededeling zegt de BBC 'geschrokken te zijn door de gebeurtenissen. Alle personeelsleden die informatie hebben met betrekking tot dergelijke beschuldigingen moeten zich wenden tot de BBC of de politie', aldus de mededeling.

George Entwistle, de directeur-generaal van de BBC, kondigde een onderzoek naar de feiten te zullen instellen. (TE)

Lees meer over:

Onze partners