Financieel schandaal treft Spaans koningshuis

12/12/11 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:11

Iñaki Urdangarin, schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos, zou verwikkeld zijn bij een corruptieschandaal.

Financieel schandaal treft Spaans koningshuis

© Reuters

De laatste weken kwam Urdangarin (43), voormalig profhandbalspeler en echtgenoot van prinses Cristina, zwaar in opspraak in verband met de besteding van overheidsgeld door het Instituto Nóos. Dat instituut werd in 2005 opgericht met de bedoeling sport en cultuur te promoten, met Urdangarin als voorzitter. Maar uit de boekhouding blijkt nu dat het overheidsgeld dat het instituut van twee regioregeringen had gekregen, 5,8 miljoen euro, meteen is doorgesluisd naar vijf vennootschappen van Urdangarin en zijn vennoot, zakenman Diego Torres. In het bestuur van het instituut zit ook prinses Cristina, dochter van koning Juan Carlos.

De hertog van Palma de Mallorca riskeert als eerste lid van de koninklijke familie aangeklaagd te worden. Urdangarin mag van de Spaanse koning voorlopig niet meer aan officiële activiteiten van het koningshuis deelnemen. De chef van het vorstenhuis, Rafael Spottorno, omschreef het gedrag van Urdangarín als "niet voorbeeldig".

TransparanterIzquierda Unida (IU), een linkse coalitie onder aanvoering van de communisten, eist ondertussen dat het koningshuis openbaar maakt hoe het het geld dat het van de staat krijgt, besteedt. Over de inkomsten en het vermogen van de leden van de koninklijke familie moet eveneens inzage worden gegeven, en ook over de geschenken die ze ontvangen en de organisaties waarin ze een bezoldigde functie of aandelen hebben.

Elk jaar gaat 8,4 miljoen euro naar de koninklijke familie. Daarbovenop komen nog kosten voor beveiliging, reizen en openbare optredens. Volgens bronnen uit de omgeving van de koning overweegt Juan Carlos, mogelijk volgend jaar al, het koningshuis in te krimpen. Enkel de koning, de koningin, kroonprins Felipe en diens vrouw en twee kinderen zouden nog op een dotatie kunnen rekenen. (IPS/TE)

Lees meer over:

Onze partners