88-jarige beroemde chauffeur krijgt eerste nieuwe rijbewijs

07/07/10 om 13:22 - Bijgewerkt om 13:22

Het eerste nieuwe rijbewijs is woensdag uitgereikt aan de bekendste chauffeur van het land

88-jarige beroemde chauffeur krijgt eerste nieuwe rijbewijs

© Belga


De 88-jarige Eugenius - Eugène - Breynaert, de bekendste chauffeur van het land, heeft in het Vlaams-Brabantse Liedekerke het eerste nieuwe rijbewijs gekregen.

Eugène is een ster in Vlaanderen dankzij zijn parkeerkunsten in "Man Bijt Hond". (Zie filmpje) Voor de televisiecamera's gaf de man enkele tips mee om net als hij 65 jaar zonder ongevallen te rijden: "Altijd voorrang geven, ook al moet je vijftien wagens laten passeren".

Liedekerke is een van de zeventien Belgische proefgemeenten waar het rijbewijs in bankkaartformaat in plaats van het oude model afgeleverd wordt bij nieuwe rijbewijzen of vervangingen. de andere proefgemeenten zijn Zottegem, Denderleeuw, Kortrijk, Puurs, Genk, Ieper, Beringen, Aarschot, Aarlen, Gembloers, Bergen, Rixensart, Ans, Rochefort, Kelmis en Jette.

10 jaar geldig

Op dit moment circuleren er in de EU 110 modellen van rijbewijs. In 2006 verplichtte Europa de invoering van het uniforme model met beperkte geldigheid.

Het nieuwe rijbewijs is naar analogie met de elektronische identiteitskaart tien jaar geldig.

De zes miljoen Belgische rijbewijzen worden stapsgewijs vervangen. Na de zeventien proefgemeenten volgen in 2011 en 2012 de andere gemeenten met de uitreiking van het nieuwe rijbewijs.

Aftredend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) benadrukte vooral de administratieve vereenvoudiging die het nieuwe rijbewijs met zich meebrengt, onder meer door het combineren van de verschillende databanken van Binnenlandse Zaken. Zo wordt de foto van de elektronische identiteitskaart gerecupereerd. De burger moet ook niet langer verplicht naar het gemeentehuis voor een aanvraag, al blijft die optie wel bestaan. Voortaan kan de aanvraag ook direct ingediend worden in het examencentrum en via het internet met behulp van de identiteitskaart.

Lees meer over:

Onze partners