‘We kunnen niet blind blijven voor het weerzinwekkende, schurkachtige gedrag van Turkije. Aan zo’n land mogen we geen geavanceerde wapens verkopen.’ Turkije wil 116 Amerikaanse F-35’s aankopen, maar Republikeinse en Democratische Congresleden hebben een gezamenlijk wetsvoorstel ingediend waardoor dat onmogelijk moet worden. De Verenigde Staten en Turkije zijn allebei van de NAVO, maar de Amerikaanse Congresleden hekelen het gebrek aan respect voor de mensenrechten van de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Ook de aankoop van Russische luchtafweerraketten is een doorn in het oog van de Amerikanen. Turkije wil het S-400-rakettensysteem van Rusland kopen, en dat zou met de F-35’s geïntegreerd worden in één systeem. Daardoor zou er gevoelige informatie over de F-35’s in handen kunnen vallen van de Russen. Volgens de Congresleden zou ‘de veiligheid van de NAVO daardoor fundamenteel gecompromitteerd worden’. Momenteel liggen er zo’n 50 Amerikaanse kernwapens in Turkije opgeslagen. De indieners van het wetsvoorstel willen ook die weghalen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content