VIKTOR JOESJTSJENKO RAAKT ZIJN DIOXINE KWIJT

In 2004 werd de huidige president van Oekraïne, Viktor Joesjtsjenko, op nog steeds niet opgehelderde wijze zwaar vergiftigd met dioxine. Zijn lichaam heeft dat gif in de voorbije vijf jaar veel sneller afgebroken dan artsen aanvankelijk hadden verwacht. Dat hebben Zwitserse onderzoekers kunnen concluderen na grondig onderzoek. Op recente foto’s is het herstel van zijn destijds erg pokdalige gezicht – een symptoom van de vergiftiging – duidelijk merkbaar. Joesjtsjenko gaf toestemming voor de publicatie van de analyse in het blad The Lancet. Volgens het team van het universitaire ziekenhuis van Genève heeft de president door de erg hoge dosis dioxine die hem werd toegediend extra veel afbraakstoffen aangemaakt. Het onderzoek is een doorbraak, omdat tot nu enkel de effecten van dioxine op dieren bekend waren.

KOEN NULENS KLIST LESLEY DECKERS

Zelf vindt hij dat hij niet meer dan zijn job gedaan heeft, maar wijkagent Koen Nulens (45) uit Beringen werd toch opgevoerd als held na de arrestatie van Lesley Deckers, vorige week maandag. De zoektocht naar de 23-jarige vrouw die op23 juli haar lief Mohammed Johri en twee topgangsters, Ashraf Sekkaki en Abdelhaq Melloul Khayari, per helikopter hielp ontsnappen uit de gevangenis van Brugge, verplaatste zich naar Nulens’ werkterrein toen haar Peu-geot werd gevonden aan de kerk van Beringen-Mijn. Waar Deckers ongeveer zat, wisten de speurders dankzij het signaal van haar gsm. En in die buurt kende Nulens, die er al achttien jaar werkt, maar weinig Marokkanen – de meeste inwoners hebben er Turkse roots. Zo kwam de wijkagent uit bij de alleenstaande moeder Latifa R. Toen hij samen met de gerechtelijke politie bij haar aanbelde, bleek dat Deckers zich daar inderdaad schuilhield.

ANTOINE DENERT BETOOGT VOOR GABY

‘Moederliefde mag niet bestraft worden.’ Met die slogan betoogde de burgemeester van Kruibeke, Antoine Denert, vrijdag voor de Antwerpse gevangenis. Hij eiste er de vrijlating van Gaby Van Loo (62), de moeder die haar gedetineerde zoon Dave Annemans hielp ontsnappen uit de gevangenis van Merksplas. Ze stond hem op 28 juli samen met haar dochter op te wachten met de wagen, toen Annemans over de muur klom met vijf kompanen. ‘Dat een moeder voor haar kind vecht, is een natuurlijk gegeven’, zei Denert in Het Nieuwsblad. ‘We zouden haar verdorie moeten huldigen.’

WALLACE SOUZA BEGAAT MOORDVOOR KIJKCIJFERS

De gewezen politieman Wallace Souza is in de Braziliaanse deelstaat Amazonas een echte vedette dankzij zijn sensationele misdaadshow Canal Livre. Die faam leverde hem zelfs een zetel in het deelstaatparlement op. Maar de recherche van het gebied zegt over harde bewijzen en getuigenissen te beschikken dat de man eigenlijk gewoon zelf een crimineel is, en zelfs moorden bestelde om zijn kijkcijfers op te krikken. Souza wordt van vier moorden verdacht, en de politie linkt hem verder ook aan drugshandel en een criminele organisatie. De bal ging aan het rollen omdat de politie het verdacht vond dat de cameraploeg van Souza steevast nog voor de politie al op de plaats van de moord arriveerde. Wallace Souza (50) ontkent alles.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content