Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

03/01/12 om 21:07 - Bijgewerkt om 21:07

Griekse exit uit euro nu echt nabij

Ondanks andersoortige retoriek lijkt de Griekse regering stilaan druk bezig met de voorbereiding van de exit uit de eurozone.

De woordvoerder van de Griekse regering Pantelis Kapsis laat er weinig twijfel over bestaan. Als de internationale gemeenschap (EU, IMF en de banken) de bijkomende 130 miljard euro in oktober van vorig jaar toegezegd aan Athene niet snel formeel en integraal bevestigt dan zal Griekenland geen andere optie hebben dan de eurozone te verlaten. Griekenland slaagt er duidelijk niet in te voldoen aan de voorwaarden verbonden door EU & Co aan het jongste pakket.

Het heeft er alle schijn van dat de Griekse regering met deze onverwachte mededeling haar exitstrategie effectief op gang geschoten heeft. De reden voor deze wanhoopsdaad moet niet ver gezocht worden. Het gaat immers van kwaad naar erger met de Griekse economie. Dat staat met evenveel woorden te lezen in het bijzonder negatieve rapport opgemaakt door de IMF-supervisors en gepubliceerd op 16 december jl.

De Griekse economie kromp in 2010 met 4%, het afgelopen jaar met 6% en dit jaar zal zo mogelijk nog negatiever uitvallen. Dit is geen recessie meer maar een echte depressie. De begrotingsdoelstelling van een deficit voor dit jaar gelijk aan 7,5% van het BBP wordt in ieder geval niet gehaald. De snel oplopende werkloosheid en de kortingen op de sociale uitkeringen en de pensioenen jagen de armoede fors de hoogte in. De maatschappelijke onvrede wordt alsmaar grimmiger.

De Griekse bevolking wil in de euro blijven, zo geven peilingen aan, maar tegelijk wil ze de besparingen en de noodzakelijke hervormingen gericht op flexibilisering en rationalisering van de economie niet aanvaarden. Het internationaal concurrentievermogen van de Griekse economie ligt op apegapen. De Griekse regering zit dus compleet in een Catch 22-situatie. De enige uitweg, zo lijken de bewindvoerders in Athene te redeneren, is de organisatie van de exit onder het mom van onwil van de Europese en internationale partners om het land nog langer bij te staan.

Onze partners