Voeding bij kanker

“Bij kankertherapie gaat het niet zozeer om evenwichtige dan wel om optimale voeding”, zegt Eva De Winter, oncodiëtiste bij de Stichting tegen Kanker.

“Bij kankertherapie gaat het niet zozeer om evenwichtige dan wel om optimale voeding”, zegt Eva De Winter, oncodiëtiste bij de Stichting tegen Kanker. “Vanuit de redenering dat ze moeten eten wat gezond is, grijpen kankerpatiënten bij voorkeur naar fruit, groenten en vezels. Maar in fruit en groenten zitten weinig calorieën, terwijl 59% van de ambulante en 90% van de gehospitaliseerde patiënten al kampt met ondervoeding op het moment dat de diagnose wordt gesteld. En vezels halen de eetlust nog meer weg dan al het geval is. Tijdens de behandeling is het vooral belangrijk dat wat je eet energie geeft. Als je alleen nog maar zin hebt in fastfood, eet dan fastfood. Essentieel is dat je calorieën binnenkrijgt. Waar die vandaan komen, maakt niet zoveel uit. Een goede voeding die preventief werkt tegen kanker is dus iets anders dan een goede voeding op het moment dat je kanker hebt.”

De Winter vervolgt: “Wat optimale voeding precies is, is voor elke patiënt anders. Het hangt onder meer af van het type kanker, de soort(en) behandeling, de bijwerkingen, het gewichtsverlies dat al dan niet optreedt en de invloed van de vermoeidheid. Daarom is begeleiding door een gespecialiseerde diëtist zo belangrijk. Die brengt vragen, klachten en voorkeuren in kaart, filtert uit alle tips wat nuttig kan zijn, test dat samen met de patiënt in de praktijk uit en kan op ieder moment weer bijsturen. Een diëtist kan tonen hoe je snel een energierijke maaltijd bereidt als je constant moe bent, hoe je een maaltijd kan vervangen door een drankje als je te misselijk bent. Hij kan zorgen voor een boodschappenlijstje zodat je altijd iets energierijks in huis hebt, mocht je toch honger krijgen.” (TB) Concreter voedingsadvies in het net verschenen nummer van Bodytalk (nr.71)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content