Uw vijf ergste medische nachtmerries

14/03/13 om 14:42 - Bijgewerkt om 14:42

Wat zijn de vijf ergste medische fouten? Wij zetten er vijf op een rijtje.

Uw vijf ergste medische nachtmerries

Het gebeurt gelukkig maar weinig, maar toch wil u het niet meemaken. De Britse krant The Guardian maakte een lijstje van de vijf ergste medische fouten.

Welk lichaamsdeel geamputeerd

In 2011-12 werd in het Verenigd Koninkrijk bij 70 patiënten het verkeerde lichaamsdeel geamputeerd. De oorzaak hiervan is meestal een reeks van catastrofale administratieve fouten.

Dezelfde naam, verkeerde patiënt

Een andere zeldzame medische fout is dat je de verkeerde operatie ondergaat. Dit komt vooral voor bij patiënten met dezelfde naam of bij patiënten die een gelijkaardige operatie moeten ondergaan.

Waar is die spons?

In 2011-12 werd er in het VK 161 keer een medisch instrument in een patiënt achtergelaten. Meestal is het een spons die wordt achtergelaten, dit kan leiden tot serieuze infecties. Bij zwaarlijvige patiënten en spoedoperaties is de kans groter dat een instrument wordt achtergelaten.

Geboren als meisje, naar huis met jongen
Een Roemeense vrouw maakte in 2008 een babywissel mee. Ze baarde een dochter maar toen ze thuiskwam merkte ze iets erg vreemd op. Bij het openen van de luier bleek haar dochter een penis te hebben. Tegenwoordig is de kans op een babywissel kleiner aangezien de meeste baby's bij hun ouders blijven na geboorte.

Verzorgd door een oplichter

In september 2011 werd de 17-jarige Matthew Scheidt veroordeeld omdat hij zich in Florida voordeed als doktersassistent. Hij verzorgde wonden, woonde operaties bij, onderzocht naakte patiënten en reanimeerde zelfs iemand. (IVD)

Lees meer over:

Onze partners