UCL ontdekt mogelijk middel tegen uitzaaiing kankers

© Thinkstock

Het middel MitoQ zou de uitzaaiing van kankers kunnen verhinderen. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Louvain-La-Neuve (UCL) ontdekt.

Onderzoekers van de universiteit van Louvain-La-Neuve (UCL) hebben ontdekt dat het middel MitoQ, dat gebruikt wordt in onderzoek tegen Parkinson, de uitzaaiing van kankers zou kunnen verhinderen. Het Institut de Recherche Expérimentale et Clinique (IREC) van professor Pierre Sonveaux, dat de resultaten publiceerde, gaat nu op zoek naar een bedrijf dat klinische testen kan sponsoren.

Nog testen op mens

Voorlopig is het geneesmiddel enkel getest op menselijke melanoma en borstkankertumors in muizen. ‘Maar de kans is bijzonder groot dat testen op mensen dezelfde gevolgen geven’, zegt Sonveaux.

Omdat verschillende farmaceutische bedrijven het middel al hebben getest op mensen in hun onderzoek naar Parkinson en Hepatitis C, kan het onderzoek voor huidkanker onmiddellijk in de tweede klinische fase van start gaan. De testfase zou zo beperkt worden tot twee à vier jaar in plaats van tien tot twintig jaar.

Parallel zal het team de tests op muizen voortzetten om andere vormen van kanker die doorgegeven worden via metastase of uitzaaiing te onderzoeken. ‘Het gaat om de meeste gevaarlijke kankersoorten. Jaarlijks overlijden in België 27.000 mensen aan kanker. 24.000 van hen sterven door metastase, zoals bij long-, borst- of prostaatkanker’, aldus de professor.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports. Professor Sonveaux, die het team leidt, houdt eraan zijn Italiaanse hoofdonderzoeker Paolo Porporato te bedanken, evenals het F.R.S.-FNRS, Télévie, en de Stichting tegen Kanker die het onderzoek mogelijk hebben gemaakt. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content