Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor gevaarlijke darmbacteriën

09/01/12 om 20:00 - Bijgewerkt om 20:00

De Hoge Gezondheidsraad in België waarschuwt voor de verspreiding van de zogenaamde CPE-bacteriën in de Belgische ziekenhuizen.

Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor gevaarlijke darmbacteriën

Die bacteriën zijn tegen de meeste antibiotica bestand, meldt de Hoge Gezondheidsraad in een advies op de website van FOD Volksgezondheid.

Epidemieën
Tijdens de eerste tien maanden van 2011 werden in drie ziekenhuizen epidemieën en in een twaalftal instellingen sporadische gevallen van CPE vastgesteld.

De opkomst van de bacteriën is verontrustend, want de mogelijke behandelingen bij besmette patiënten zijn erg beperkt. Slechts weinige antibiotica zijn namelijk actief tegen CPE, meldt de Hoge Gezondheidsraad.

De raad dringt dan ook aan op snelle en accurate maatregelen. Risicopatiënten moeten systematisch opgespoord worden en besmette patiënten moeten in een individuele kamer geïsoleerd worden. Verder moet er ook een centraal registratiesysteem ontwikkeld worden dat onder meer door het nationaal referentiecentrum voor resistente enterobacteriën gecoördineerd wordt.

Een groep experts werkt onder auspiciën van de Hoge Gezondheidsraad ook nationale aanbevelingen uit over hoe de verspreiding van dergelijke bacteriën in Belgische ziekenhuizen bestreden kan worden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners