Ebolapaniek in asielcentrum Sint-Truiden: 'Wij moeten hierover zwijgen, dat is vreemd'

04/10/14 om 10:14 - Bijgewerkt om 10:14

De komst van vluchtelingen uit West-Afrika zorgt voor grote onrust bij het personeel van het asielcentrum in Sint-Truiden. 'Bovendien is ons gevraagd om hierover te zwijgen, ook tegen onze familie en dat vinden we vreemd.'

Ebolapaniek in asielcentrum Sint-Truiden: 'Wij moeten hierover zwijgen, dat is vreemd'

België vertrouwt duidelijk op geen epidemie in ons land. © Xinhua

De komst deze week van vluchtelingen uit West-Afrika zorgt voor grote onrust bij het personeel van het asielcentrum in Sint-Truiden.

"Wij lopen nu zelf ook risico op besmetting", vrezen de personeelsleden die aan de directeur een open brief hebben overhandigd met hun grieven. "Bovendien is ons gevraagd om hierover te zwijgen, ook tegen onze familie en dat vinden we vreemd", luidt het in het Belang van Limburg.

De asielzoekers worden in Brussel gescreend en in Sint-Truiden worden ze ook nog eens elke dag gecontroleerd op koorts, maar dat is volgens de personeelsleden niet genoeg. "De incubatietijd van het virus varieert van 2 tot 21 dagen. Hoe kun je dan weten of de mensen die binnenkomen, besmet zijn of niet? De asielzoekers uit de risicolanden leven ook gewoon tussen de andere vluchtelingen in Sint-Truiden, zonder dat ze extra worden afgeschermd. Ook wij als personeel lopen kans op besmetting."

Zowel bij de federale overheidsdienst voor Volksgezondheid als bij die voor opvang van asielzoekers (Fedasil) wijzen ze er op dat er helemaal geen reden is tot paniek. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners