Dodelijk MERS-virus waait over naar VS: WHO in spoedzitting bijeen

13/05/14 om 17:58 - Bijgewerkt om 17:58

In de Verenigde Staten is een tweede MERS-geval opgedoken. Een crisiscel van de Werelgezondheidsorganisatie (WHO) zal zich dinsdagavond over de huidige situatie buigen en maatregelen tegen de ziekte nemen.

Dodelijk MERS-virus waait over naar VS: WHO in spoedzitting bijeen

Alle kamelen in Saoedi-Arabië krijgen een microchip om een verdere uitbreiding van het dodelijke coronavirus MERS te voorkomen. © AFP

Besmettingen met het dodelijke coronavirus MERS zijn in Saoedi-Arabië met sprongen gestegen. Het land is wereldwijd dan ook het ergst door MERS (Middle East Respiratory Syndrome) getroffen. Sinds 2012 zijn daar meer dan 400 mensen besmet geraakt.

Vooral de voorbije weken zijn de gevallen van MERS er sprongsgewijze gestegen. De afgelopen 24 uur stierven in het koninkrijk volgens het ministerie van Gezondheid vijf geïnfecteerde mensen.

MERS kan onder onder andere tot nierfalen en longontsteking leiden. Meer dan 40 procent van de patiënten sterft, er bestaan geen preventieve vaccins. Omdat ook kamelen met het virus kunnen besmet worden, raden de Saoedische autoriteiten kwekers en handelaren aan, bij de omgang met de dieren handschoenen en mondmaskers te dragen.

Gevallen in de VS

De VS melden na een MERS-geval in Indiana nu ook een patiënt in Florida. De Gezondheidsdienst CDC (Centers for Disease Control and Prevention) in Atlanta deelde mee dat de man in Saoedi-Arabië in de gezondheidszorg actief was. Hij werd geïsoleerd, maar maakt het goed. De man werd op de thuisvlucht van Saoedi-Arabië naar Florida niet goed. De autoriteiten zoeken in 20 van de 50 Amerikaanse staten naar medepassagiers van de patiënt. Hij zou op vier vluchten contact gehad hebben met honderden passagiers. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners