De cranberry als wondermiddel

24/05/12 om 21:18 - Bijgewerkt om 21:18

Sinds eeuwen wordt er een medicinale werking aan de cranberry toegeschreven.

De cranberry als wondermiddel

© Thinkstock

De cranberry of Amerikaanse veenbes is een helderrode vrucht met een typisch zurige smaak. De cranberry komt in verschillende vormen voor in de supermarkt. Zo is er de veenbessencompote en -confituur, het veenbessensap, maar ook zijn mueslisoorten met cranberry en supplementen verkrijgbaar.

De cranberry komt oorspronkelijk uit Noordoost-Amerika. Sinds eeuwen wordt er een medicinale werking aan deze bessen toegeschreven. Vroeger gebruikten de Indianen het veenbessensap reeds om gif uit pijlwonden te laten trekken.

De laatste jaren zijn er meerdere wetenschappelijke onderzoeken rond het effect van veenbessen. Hieruit bleek dat cranberries proanthocyaniden bevatten, ook gecondenseerde tanninen genoemd. Deze laatsten zorgen ervoor dat E.coli-bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten. Bovendien maken ze de bacteriën van de wand los. Doordat de bacteriën zich minder kunnen hechten aan de blaaswand, verlaten ze de blaas via de urine, waardoor de kans dat deze een ontsteking veroorzaken verkleind.

Deze anti-plakwerking zorgt ook elders in het lichaam voor positieve effecten. Zo kan het ontstaan van een maagzweer (veroorzaakt door H. pylori) en tandplaque worden tegengegaan. Tot slot verlagen cranberries de bloedsuikerspiegel en worden ze bovendien aanbevolen als ondersteuning bij ouderdomsdiabetes.

Preventief medicijnUit onderzoeken blijkt dat er geen bijwerkingen zijn bij de consumptie van cranberry. Als te grote hoeveelheden gegeten worden, kunnen wel misselijkheid en darmklachten optreden.

Omdat de cranberries veel oxaalzuur bevatten, kan het bij mensen die daarvoor gevoelig zijn, het ontstaan van nierstenen bevorderen.

Cranberrysap is vooral als preventief 'medicijn' erg in trek. Niet alleen is het een goed middel tegen blaasontsekingen, maar ook bevat het een enorme hoeveelheid vitamine C en antioxidanten.

In Atlanta presenteerden wetenschappers van het St. Francis College in Brooklyn dat veenbessen ook in staat zijn een groot aantal darmvirussen te neutraliseren. Door dagelijks veenbessensap te drinken of een supplement in te nemen werd bij de proefpersonen vastgesteld dat het aantal darmvirussen daalde tot ver onder de detecteerbare infectueuze waarden.

De cranberry kan dus heel wat helende en vooral preventieve effecten aan zijn naam koppelen. Het negatieve aspect aan deze bes is dat het nogal zuur smaakt en er vaak suiker wordt toegevoegd aan deze producten. Dit probleem kan opgelost worden door het veenbessensap, de veenbessenconfituur of -compote thuis zelf te bereiden en zo de natuurlijke smaak te behouden.

Jolien Vandenbosch

Jolien Vandenbosch is voedings-en dieetdeskundige.

Lees meer over:

Onze partners