Wat worden de gezonde voedingstrends van 2018?

© iStock
Trui Engels Journalist Knack.be

Met het nieuwe jaar wensen we elkaar traditioneel een goede gezondheid toe. Want, dat willen we toch allemaal? En daar speelt de gezondheidsindustrie handig op in.

Meer dan 13.000 voedingsdeskundigen kwamen eind vorig jaar in Chicago samen op de Food & Nutrition Conference & Expo om het meest recente onderzoek op het vlak van gezonde voeding aan elkaar voor te stellen en te bespreken. Zo zijn er steeds meer aanwijzingen dat voeding kan bijdragen tot gezonde darmen en dat bepaalde voedingsstoffen het aantal gevallen van de ziekte van Alzheimer mogelijk kunnen doen dalen. Maar ook marketeers proberen, zoals dat gaat in de voedingsindustrie, heilzame effecten aan hun producten toe te schrijven.

De krant The Washington Post deed een poging om uit dat alles de mogelijk gezondheidsbevorderende voedingstrends voor het komende jaar te destilleren die hun ingang zouden kunnen vinden in het voedingspatroon van de Amerikanen en later wellicht ook bij ons. Opvallend, ook voor deze trends blijven we, net als in 2017, steeds meer de plantaardige kaart trekken.

Algenolie(supplementen)

Nu onze angst voor vetten lang verleden tijd is, storten we ons de laatste jaren meer en meer op allerlei vetten. Algen worden al langer als ‘superfood’ bestempeld, maar nu wordt ook algenolie in de markt gezet. Het gelijkaardige visolie, rijk aan omega 3-vetzuren, komt immers hoe langer hoe meer onder vuur omdat de druk op het visbestand te groot wordt. Voor het maken van 1 liter visolie zou maar liefst 20 kilo vette vis nodig zijn. Gekweekte vis bevat bovendien steeds minder omega 3.

Algenolie is rijk aan gezonde mono-onverzadigde vetten en laag aan verzadigde vetten. En het heeft een rookpunt van 485 graden Celsius, wat het aantal toepassingen ongelimiteerd maakt. De olie is bovendien volledig geur- en reukloos waardoor het in recepten kan worden gebruikt om de gezondheidsfactor te verhogen zonder de smaak te veranderen. Iets wat bij olijfolie moeilijker gaat. Nog een voordeel van algenolie is dat het niet vervuild is met toxische stoffen zoals bij vis. De vissen halen trouwens zelf hun gezonde vetzuren uit de algen en zeewier die ze eten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Plantaardige probiotica

Probiotica zijn goede bacteriën voor de darmen en hebben hun nut al meermaals bewezen. Ze zorgen voor een betere vertering en een gezonder immuunsysteem. Nu het vegetarisme en het veganisme steeds populairder worden, stijgt ook de vraag naar andere probioticabronnen dan die in yoghurt en melkkefir zoals gefermenteerde groenten en waterkefir.

Prebiotica

Het is dan wel goed om probiotica te introduceren in je darmflora, zaak is om deze goede bacteriën ook in leven te houden met de juiste brandstof zodat ze kunnen woekeren. Die brandstof zijn prebiotische vezels die in wilde chicorei (inuline en oligofructose) zitten. Sommigen onder ons kennen de chicoreiwortel nog als cafeïnevrij koffiesurrogaat. Ook appels, selderij, knoflook, uien, zoete aardappelen, bieten en bananen bevatten kleinere hoeveelheden prebiotica.

‘Alzheimer’-dieet

In 2018 komt de focus te liggen op een voedingspatroon voor een gezond brein. Zo zouden groene bladgroenten, noten en bessen de ziekte van Alzheimer kunnen vertragen. Vooral bosbessen blijken zeer nuttig te zijn, meerbepaald met betrekking tot geheugenverlies door ouderdom. Uit recent onderzoek in het European Journal of Nutrition blijkt dat een dagelijkse consumptie van verse bosbessen of bosbessenpoeder positieve gevolgen heeft voor de cognitieve functies bij ouderen. De antioxidanten in de bosbessen zouden een beschermende invloed hebben op de hersenen, omdat ze celbeschadiging kunnen tegengaan.Wellicht zullen ook bosbessupplementen hun ingang vinden naar de gezondheidswinkel.

Over het algemeen geldt: een voedingspatroon met veel vers fruit en verse groenten, onbewerkte granen, peulvruchten, vis, noten, zaden en oliën, zoals olijfolie, maar met weinig verzadigde vetzuren en weinig bewerkte producten biedt de beste combinatie van voedingsstoffen om je hersenen gezond te houden

Makkelijkere pseudogranen

Gezonde granen zoals amarant, quinoa en boekweit zijn een grotere uitdaging om op tafel te zetten dan bijvoorbeeld pasta. Ze hebben namelijk een langere kooktijd. Daarom brengen heel wat bedrijven zoutarme ‘fastfood’ volkorengranen en pseudogranen in een bekertje op de markt die ons tijd kunnen besparen. Gewoon wat kokende bouillon over gieten en mengen met groenten naar keuze.

Stevia 2.0

Stevia, dat is toch nooit echt doorgebroken, zegt u? In 2018 krijgt de caloriearme suiker een tweede leven aangezien steeds meer mensen een suikerarm dieet nastreven. Suiker werd in 2017 immers bestempeld als de nieuwe grote boosdoener, terwijl vet in ere werd hersteld. Voedingsproducten hebben de kreet van de consument duidelijk gehoord en mixen stevia tegenwoordig met gewone suiker voor iets suikerarmere dranken en snacks.

Plattekaas is de nieuwe Griekse yoghurt

Hüttenkäse (in Nederland bekend als ‘kwark’, in België als ‘plattekaas’) is een korrelig, zeer verse kaas die vroeger enkel werd gegeten voor bodybuilders en mensen die wilden afvallen. Nu wordt de kaas gemeengoed omdat we allemaal meer proteïnen in ons dieet willen. Het neefje van de Griekse yoghurt bevat iets meer eiwitten, vooral caseïne, een eiwit dat je langer een verzadigd gevoel geeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content