Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

22/03/10 om 16:02 - Bijgewerkt om 16:02

De Croo en Mobutu

Iedereen aan de kant: binnenkort houdt de Open VLD een ideologisch congres. Dat wordt weer ladingen gepensioneerden aanvoeren.

De busmaatschappijen uit de regio Oudenaarde gaan weer gouden zaken doen: binnenkort houdt Open VLD een ideologisch congres. Iedereen aan de kant, dat wordt weer ladingen gepensioneerden aanvoeren.

Zoals op de nieuwjaarsreceptie, waar vader De Croo meer dan 400 man uit Brakel en Michelbeke had laten aanrukken. Zo leek het alsof er buitengewoon veel partijleden waren opgedaagd voor de eerste toespraak van zijn zoon, die kort voordien voorzitter was geworden met de stemmen van 14 procent van de Open VLD-leden. Daartoe had vader De Croo dan nog Noël Slangen moeten inhuren, om de boel wat te manipuleren. Slangen deelt trouwens als vanouds weer de lakens uit bij de partij, die blijkbaar niet wíl leren uit fouten van het verleden.

Benieuwd wat Open VLD zal doen bij de federale verkiezingen van volgend jaar. Van het gehate maar stemmentrekkende triumviraat zal er mogelijk maar één kandidaat zijn, van moetens dan nog of hij heeft geen werk meer: de altijd al net uit het nest gevallen P.Potager. En die heeft in zijn eigen Tongeren negen van de laatste tien verkiezingen verloren. Het Joenk zal het niet meer doen, en Europees commissaris Karel Lodewijk De Gucht nog veel minder.

Als er iemand blij is dat hij de Belgische politiek achter zich heeft gelaten, dan is hij het wel.

Interessant om te volgen hoe de nieuwe trojka dat zal compenseren. Het trio heeft de voorbije maanden alvast niet stilgezeten. Vincent Van Quickenborne heeft nog zijn kabinet om op uw en mijn kosten zijn vrienden en vriendinnen aan een job te helpen, Patricia Ceysens en Alexander De Croo moeten daarvoor de partij gebruiken. Dat is onrechtstreeks ook op onze kosten. Hadden binnen de maand vijf fulltime medewerkers aangeworven.

Onder wie de onvermijdelijke Miguel Chevalier, die zodoende met Dirk Verhofstadt in strijd blijft voor de titel van grootste parasiet van de Wetstraat. Toen bleek dat het budget al die voltijdse klaplopers niet kon dragen, werden evenveel trouwe en verdienstelijke partijbedienden zonder meer ontslagen.

Ceysens, die met 'ondervoorzitster' wenst te worden aangesproken maar achter haar rug door Alexander De Croo Dumbo wordt genoemd, denkt aan een eigen chauffeur op kosten van de partij.

De vorige die in zo korte tijd zot van glorie is geworden, was Catharina De Grote, de keizerin van Rusland van wie wij in de encyclopedie lezen dat haar man een liederlijke domoor was, en dat zij zelf ondanks een ongewoon grote variatie in haar liefdesleven behept was met een scherp verstand en grote oren.
Opvallend was de discretie van Alexander De Croo toen Pieter De Crem de moordenaars en verkrachters van het Congolese leger uitnodigde om op 21 juli mee te defileren met de Belgische strijdmacht. De oppositie schreeuwde moord en brand, maar in de Open VLD zijn er blijkbaar die op in plaats over De Crem vallen. De Croo ging eerder ook akkoord met de schandelijke aanwezigheid van koning Albert op het propagandafeest van Jos Kabila eind juni, daar waar tonton Chicotte toch duidelijk 'nee' had gezegd.

De voorzichtigheid van zoon De Croo is begrijpelijk. Uit het onvolprezen Knack-archief van Reginald Elskens bereikt ons een officiële verklaring van vader De Croo na een onderhoud met président-fondateur Mobutu Sese Seko in mei 1984: 'Ik bewonder de opvatting van maarschalk Mobutu over nationale eenheid en zijn politiek om deze eenheid te bereiken. Ik hoop dat mijn Belgische landgenoten zich laten inspireren door wat het Zaïrese staatshoofd heeft gepresteerd voor de eenheid van zijn onmetelijke land. Dat kan voor ons, Belgen, met onze verscheidenheid, onze regionalisering en onze autonomie een voorbeeld zijn.'

Dat zei Herman De Croo! Op dat moment minister van Verkeer en PTT. Hij gaf aan Mobutu ook nog toe dat Zaïrese onderdanen in België soms het slachtoffer waren van buitensporig optreden van de politie, maar dat de schuldigen daarvan gestraft zouden worden. Ook inzake Congo bemoeilijken de belangen van pa Croo de standpunten van zoon Croo. De liberale meubelen moesten dan maar gered worden door fractieleidster Hilde Goudmans, thuis in Congolese affaires sinds ook zij het Joenk heeft gedumpt en vervangen door de veel vitalere Congolese basketter Kanefu Samijejero van Excelsior Brussel.

Wie zakt volgend jaar het diepst: Open VLD of SP.A? Was het niet Witse die zei dat Paars in bont en blauw zou eindigen?

Koen Meulenaere

Onze partners