Vrije Tribune
Vrije Tribune
Hier geven we een forum aan columnisten en gastbloggers
Opinie

24/12/10 om 09:54 - Bijgewerkt om 09:54

Cybercriminelen te snel af met gratis beveiliging? (Jan-Paul Oosterom)

Er zijn onderzoeken geweest waaruit blijkt dat er wereldwijd meer geld omgaat in cybercrime dan in drugs.

Ik betaal niet voor beveiligingssoftware op mijn thuis PC, is een veel gehoorde boutade in mijn vriendenkring. Als het onderwerp IT, en meer bepaald veiligheid wordt aangeraakt, duurt het niet lang of iemand zegt "maar ik heb een Mac en heb dus geen beveiligingssoftware nodig". Daarop volgt dan al snel "ha, maar ik heb een Windows PC en betaal niets voor mijn beveiligingssoftware, want alles is gratis te krijgen".

Aan de ene kant zit in beide statements best een kern van waarheid. Er is immers goede of zelfs hele goede beveiligingssoftware te vinden die je gratis mag gebruiken en ja, gebruikers van een Apple toestel lopen minder risico op beveiligingsproblemen.

Toch adviseer ik Apple gebruikers om wél naar systeemveiligheid te kijken. Een Mac is weliswaar minder vatbaar voor malware, maar minder wil niet zeggen niet. Het betekent dus ook niet dat de gevolgen minder erg zijn in vergelijking met Windows machines. In tegenstelling tot de 'oude' virussen die vooral bedoeld waren om zo lastig mogelijk te zijn of een PC onbruikbaar te maken, is de huidige malware vooral ontwikkeld met als doel om er geld mee te verdienen. Er zijn onderzoeken geweest waaruit blijkt dat er wereldwijd meer geld omgaat in cybercrime dan in drugs.

De cybercriminelen hebben het vooral gemunt op twee dingen: uw geld en uw gegevens. Ze willen helemaal niet dat u weet dat uw PC of Mac besmet is. Geld verdienen is hun objectief en dat liefst zo lang mogelijk. Daarvoor proberen ze u op verschillende manieren te misleiden, bedriegen of informatie afhandig te maken. Zo trachten ze op slinkse wijze email en website inlog gegevens te bemachtigen via phishing. Of ze stelen wachtwoorden door middel van keyloggers. Omdat de meeste mensen steeds dezelfde wachtwoorden gebruiken op verschillende sites (van hotmail tot eBay) kunnen deze accounts gebruikt worden om andere mensen op te lichten. Zo wordt het mogelijk om via eBay en hotmail spullen te verkopen uit uw naam, zonder dat ze ooit geleverd worden.

Ook het stelen van creditkaart informatie kan zeer lucratief zijn. Deze informatie wordt dan op grote schaal doorverkocht en/of misbruikt om aankopen mee te doen. Tele- of internetbankieren is dus niet zonder risico. Niets is zo vervelend als er betalingen gedaan worden vanuit uw bankrekening die u niet zelf heeft ingevoerd en goedgekeurd.

Al met al kan het veel overlast met zich meebrengen en zowat iedereen is potentieel slachtoffer. Het voorbeeld met hotmail en eBay is zelfs iemand overkomen die zeer dicht bij me staat en die ik toch bijna dagelijks attendeer op de mogelijke gevaren.

Het is dus zeer goed mogelijk dat u of een van uw huisgenoten ongevraagd veel geld kwijt raakt door toedoen van cybercriminaliteit. De mogelijke gevolgen zijn dan vaak veel groter dan de kosten voor een licentie van een beveiligingspakket. Uiteraard garandeer ik niet dat je dan 100% veilig bent, maar de kans op problemen wordt aanzienlijk kleiner.

Het voordeel van een betaalde security licentie is dat àlle facetten van PC beveiliging gedekt worden: bescherming tegen malware (virussen, trojans, wormen),controle van email op spam en phishing, firewall, veiliger surfen door actieve waarschuwingen voor bepaalde sites. Uiteraard zijn deze functionaliteiten ook gratis te vinden, maar dan zijn het vaak losse pakketjes van relatief onbekende bedrijven die soms onderling conflicten opleveren en niet altijd even gebruiksvriendelijk zijn.

Ik persoonlijk betaal dan ook liever voor mijn bescherming dan dat ik vertrouw op gratis bescherming, want voor niets komt alleen de zon op.

Jan-Paul Oosterom Expert bij Check Point Software Technologies

Onze partners