‘We moeten niet klagen’ (Koen Van Bockstal)

Koen Van Bockstal, nieuwe directeur van het Vlaamse letterenfonds, wil extra financiële middelen voor het letterenbeleid gaan zoeken op de markt.

Terwijl in Nederland 2 miljoen euro wordt bespaard op het Fonds voor de Letteren, krijgt Koen Van Bockstal van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) een lichte budgetverhoging. Maar om te doen wat hij wil, gaat hij op zoek naar extra fondsen buiten de klassieke overheidssubsidies, aldus Van Bockstal tegenover Knack Boekenburen.

Het nieuwe beleidsplan van zijn Nederlandse evenknie moet hij eerst nog grondig bestuderen voordat hij de repercussies ervan op het eigen Vlaamse letterenbeleid goed kan inschatten. Van Bockstal, de opvolger van Carlo Van Baelen bij het VFL, gaat niet over een nacht ijs maar zegt wel dat hij volgende week al samenzit met zijn door draconische bezuinigingen geplaagde Nederlandse confraters.

Vlaamse auteurs kregen soms ook heel wat subsidiegeld toegeschoven van het Nederlandse fonds. Het valt te verwachten dat de kraan langs die kant binnenkort serieus wordt dichtgedraaid. Toch gaat Van Bockstal zich solidair opstellen: ‘We zijn vrienden en die hoor je te steunen, zeker als het minder goed gaat.’

Terwijl voorganger Van Baelen in september 2010 tegenover Knack Boekenburen pleitte voor een verhoging van het Vlaamse letterenbudget met meer dan 1.300.000 euro, is Van Bockstal blij dat er dit jaar een kleine verhoging inzit van 75.000 euro. De letterensubsidies bedragen dit jaar 3.820.000 euro. Van Bockstal: ‘We moeten niet klagen. Ik vind dat oké.’

Van Bockstal is van plan om het overheidsmanna aan te vullen met privégelden, ook al beseft hij dat die extra inbreng nooit meer dan 20 à 25 procent van het totale pakket zal bedragen: ‘Ik heb de intentie om middelen te gaan zoeken op de markt.’ Van Bockstal wil op termijn zelf fondswerver gaan spelen en denkt hierbij in eerste instantie aan mogelijke Europese cultuursubsidies, aan injecties vanwege het ministerie van Economie – literatuur is immers ook een economische sector – tot en met non-profit organisaties; zoals de Koning Boudewijnstichting, of gewoonweg privépartners.

Internationalisering, ondersteuning van de lokale kwaliteitsboekhandels en het oprichten van een Vlaams literair managementbureau voor schrijvers, naar analogie met de Nederlande Stichting Schrijvers School Samenleving, vormen de speerpunten van Van Bockstals beleid.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content