Redactie Knack

“Wanneer krijgen we nu eens echt grensverleggend theater?”

Paul Claes slaat ook in zijn eerste Glimpen van dit jaar spijkers met koppen.

1 jan.: Chronogram voor 2011: ‘Maak het eXtra MooI’.

2 jan.: Over de in onze contreien onbekende kunst van de conversatie schrijf ik voor DWB het stuk ‘Conversaties met C.’ (met een knipoog naar Koen Peeters).

3 jan.: Jeroen Brouwers brengt in de gerestylede Brakke Hond glimpen onder de ritselende titel ‘Restletsels’.

4 jan.: Kindermisbruik door een kloosterzuster: non-event.

5 jan.: Wanneer krijgen we nu eens echt grensverleggend theater? Bijvoorbeeld een opvoering van ‘Le Fanatisme ou Mahomet le Prophète’ van Voltaire.

6 jan.: Cultuurloos Vlaanderen: drie van de Allerslimste Vlamingen weten niet wie ’s morgens de dingen groet.

7 jan.: Margarethe von Trotta koos voor haar film over Hildegard van Bingen een Europese titel: ‘Vision’ (Duits dat als Engels oogt).

8 jan.: Miss Groen Eva B.: ‘Daarnet heb ik nog een fotoshoot voor Story gedaan, geweldig interessant.’

9 jan.: Vijftig jaar nadat ik mijn allereerste Franse gedicht verdietste, ligt ‘De tuin van de Franse poëzie. Een canon in honderd gedichten’ (Athenaeum) in de vitrine.

10 jan.: Erwin Krol, de welbespraakte weerman van het NOS-journaal, bewierookt de ijsbloemen van weleer (die nu alleen nog op autoruiten staan).

11 jan.: Ouwe knorpot Horatius blijft drommels actueel: Quidquid delirant reges, plectuntur Achivi (Leiders raaskallen en het gewone volk krijgt de klappen).

12 jan: Onze decaan citeert op de nieuwjaarsreceptie Voltaire: ‘Le mieux est l’ennemi du bien’.

13 jan.: Expert Bas Hesselink in ‘Tussen kunst en kitsch’: ‘De drukkunst is begonnen op het hoogtepunt, daarna is het steeds bergaf gegaan.’

14 jan.: Onze tafelgezellin heeft een oplossing voor de politieke crisis: seksstaking van de vrouwen. Maar één derde van het triumviraat is niet voor de vrouwen.

15 jan.: Voor de jaarwisseling stuurt Hendrik Carette me zijn gedicht ‘Een filosoof uit Transsylvanië’. Een eeuw geleden is Cioran geboren.

16 jan.: Van vertaalster Katelijne krijg ik een ‘Writer’s Block’, een blocnote in de vorm van een balkje.

17 jan.: Nieuw boek van pater Versteylen: ‘Cartouchke in het cabardouchke’.

18 jan.: Andersglobaliste Susan George (Noms de dieux, La 2) citeert Adam Smith, de grondlegger van het economisch liberalisme: ‘All for us and nothing for others.’

19 jan.: De bewoners van de door het verkeer geterroriseerde laan mogen op hun beide oren slapen, zegt de Leuvense schepen geruststellend.

20 jan.: Canvas brengt ‘Reyers laat’ in beeld met close-ups een spaghettiwestern waardig.

21 jan.: Vandaag Bach op marimba. En morgen Mozart op musette?

22 jan.: Oplossing van het literaire raadsel van december 2010: Godfried Bomans gebruikt de Homerische spreuk ‘Eén moet Heerser zijn, één Koning’ in het tiende hoofdstuk van ‘Pieter Bas’.

23 jan.: Een nieuwe leuze voor de oude LDD van Jean-Marie De Decker is gauw gevonden: ‘Leve De Dictator’.

24 jan.: Cinema van bonpapa: ‘Potiche’ van François Ozon met Gérard Obélix en Catherine Botox.

25 jan.: Het nieuwe Vlaamse politieke motto is ‘zich smijten’. Zoals was te verwachten, is die uitdrukking een gallicisme: ‘se jeter’.

26 jan.: Iedereen zegt tegenwoordig ‘geschept’ in plaats van ‘geschapen’ (‘ik heb orde geschept’), maar gelukkig zegt nog niemand dat hij klein geschept is.

27 jan.: Het woord ‘pedofilie’ stond zelfs niet in de Winkler Prins, beweert Etienne Vermeersch. Maar in de zesde druk uit de jaren vijftig vind ik ‘paedophilie’ onder ‘paederastie’.

28 jan.: Bij het diner van de Bezige Bij zingt Beethovenspecialist Jan Caeyers de lof van Will Tura’s melodieën.

29 febr.: De psycholoog zegt me aan tafel: ‘Uw gedichten in Knack zijn ontstaan uit woede en onmacht.’ Spijker op de kop.

30 jan.: Raadsel van januari 2011: Waar heeft Houellebecq de titel van zijn roman ‘La carte et le territoire’ vandaan?

31 jan.: Cave Calimerum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content