Vlugschrift (12): Neil Youngs 'Greendale' verstript

22/06/10 om 11:33 - Bijgewerkt om 11:33

Wat heeft singersongwriter Neil Young met strips te maken en waarom is de negende symfonie van Beethoven nog steeds actueel?

22-jarige Amsterdamse wint Write now!

De jury van Write now!, de jaarlijkse schrijfwedstrijd voor jong literair talent, koos zondag 20 juni de Amsterdamse Nina Weijers (22) als winnares. Haar kortverhaal 'Dat dit het begin was van iets' werd geprezen voor de sterke verhaallijn en het gebrek aan clichés. Net als vorig jaar namen ruim 1350 Vlaamse en Nederlandse jongeren deel aan de wedstrijd. De winnares krijgt een laptop, een masterclass bij uitgeverij Augustus en mag optreden op literaire evenementen in Rotterdam en op de Antwerpse nachten. De publieksprijs ging naar de Leidense Marleen van Wesel (22). Zij krijgt een woordenboek en mag haar verhaal publiceren in De Pers. (ANP/Belga).

Journalist wint literatuurprijs van 100.000$

Rick Atkinson (57) won de Pritzker Military Library Literature Award for Lifetime Achievement in Militairy Writing. Hoewel deze prijs niet zo bekend is in de literaire wereld, krijgt de winnaar ervan zo maar even 100.000$ op zijn bankrekening. Atkinson werkt al sinds 1983 als journalist en redacteur voor The Washington Post. Hij specialiseerde zich in militaire geschiedenis en schreef onder andere 'The thin gray line' en een trilogie over de rol van Amerika in de bevrijding van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. De auteur won eerder al twee keer de Pulitzer Prize.

De negende van Beethoven onder het mes

Pianovirtuoos Leonard Bernstein speelde Beethovens negende symfonie vol overtuiging tijdens een concert dat de val van de Berlijnse muur bejubelde. Tot op de dag van vandaag is het muzikale meesterstuk een welkome gast op huwelijken en ceremonies. De Amerikaans-Canadese historicus Harvey Sachs schetst in 'The ninth' de culturele impact die de negende symfonie van Beethoven heeft gehad op Europa. Hij maakt een vergelijking met culturele hoogstandjes van Stendhal, Pushkin, Delacroix en Byron die rond 1824, het jaar waarin Beethoven zijn negende componeerde, populair werden. Als bij toeval is 'The ninth' precies het negende boek van Sachs.

Neil Youngs 'Greendale' in stripvorm

'Greendale' is de naam van een fictief Amerikaans stadje, ontsproten aan de fantasie van Neil Young. Hij beschreef de stad en haar inwoners op het album 'Greendale' (2003) dat hij schreef samen met de groep 'The crazy horse'. Enkele jaren later volgde een film over Greendale en nu dus ook een strip. Joshua Dysart schreef de teksten, de tekeningen zijn van Cliff Chiang en Dave Stewart deed het kleurwerk. De artiesten in de Greendalestrip vertellen, via de hoofdfiguur Sun Green, kleindochter van Jay Green, stichter van de stad, over verantwoordelijkheid, oorlog en het milieu. De strip ligt sinds 15 juni in Amerikaanse boekenwinkels maar is voorlopig nog niet in België te koop.

Lies Naert

Onze partners