Viering 100 jaar Louis Paul Boon zonder Boon Genootschap

22/02/12 om 21:11 - Bijgewerkt om 21:11

Het Louis Paul Boon Genootschap distantieert zich uitdrukkelijk van het Boon-eeuwfeest binnenkort omdat het op droog zaad wordt gezet.

Op 15 maart, de honderdste verjaardag van Louis Paul Boon, beginnen de jubileumsfestiviteiten. Het Boon Genootschap met zijn 500 leden kreeg geen extra subsidies voor het tijdschrift én een huldeboek en weigert nu mee te feesten.

Op 15 maart wordt in De Werf te Aalst, geboorteplaats van de auteur, het startschot gegeven van Boon!2012, de festiviteiten ter ere van 100 jaar Boon (1912-1979). Op 17 maart opent in Aalst een prestigieuze tentoonstelling over de rebelse personages in zijn werk en een dag later zet het Antwerpse Letterenhuis de woonplaatsen van Boon in het zonnetje met een expo. Die zal vooral inzoomen op Aalst uiteraard maar ook op Erembodegem, waar Boon zich terugtrok in zijn schrijversreservaat.

Het Boon Genootschap had aan het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) 6000 euro werksubsidies aangevraagd voor de continuering van zijn driemaandelijks Boontijdschrift én de gelegenheidsuitgave van een huldeboek. Het kreeg van het VFL nul op het rekest. Meer dan de jaarlijkse basissubsidie van 650 euro zit er niet in.

Willem Roggeman, voorzitter van het Genootschap, trok daarop zijn steun aan de offciële Boon-festiviteiten in. In een persbericht van Belga geeft hij mee dat het voortbestaan van het Boon Genootschap zelf in het gedrang komt. 'We gaan in beroep tegen de beslissing van het VFL', zegt hij nog.

De lage subsidies voor de Vlaamse schrijversgenootschappen zijn al langer een oud zeer. Verenigingen rond onder anderen Guido Gezelle, Gerard Walschap, Felix Timmermans en Ernest Claes moeten het in de regel stellen met een habbekrats van 500 tot maximaal 750 euro waarmee ze nauwelijks uit de kosten geraken voor een Jaarboek, laat staan voor het organiseren van andere activiteiten. Alleen het Willem Elsschot Genootschap beurt substantieel meer subsidiegeld omdat het onder de bezieling van Cyriel Van Tilborgh een meer wervende en marktgerichte werking heeft aangenomen.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners