Paul Claes' Eliot-studie in het Engels

19/04/12 om 10:27 - Bijgewerkt om 10:27

Eind juni verschijnt bij de Amerikaanse Mellen Press Paul Claes' interpretatie van 'The Waste Land' van T.S.Eliot.

Paul Claes' Eliot-studie in het Engels

"Eindelijk zal dat gedicht ook in de Angelsaksische wereld gelezen en begrepen kunnen worden", aldus auteur-vertaler-literatuurwetenschapper Paul Claes bij het verschijnen van de Amerikaanse vertaling van zijn baanbrekende interpretatie van Eliots modernistisch gedicht.

Claes bracht de autobiografische lezing van Eliots modernistisch monument oorspronkelijk uit in 2007 bij De Bezige Bij, samen met zijn vertaling van 'Het Barre Land'. Zijn lezing focuste op het ongelukkige huwelijk van Eliot waarvan Claes bewees dat het de inhoud van het gedicht voor een groot deel mee bepaalde.

In zijn recente 'Glimpen', dagboeknotities, in het voorjaarsnummer van De Brakke Hond vraagt Claes zich af welke titel hij de Amerikaanse vertaling van zijn Eliot-studie zou meegeven: " Er zijn drie mogelijkheden: 'A New Companion to The Waste Land' (neutraal). 'A New Reading of The Waste Land' (wervend) of 'The Secret Key to the Waste Land' (sensationeel)."

Uiteindelijk, zo Claes, koos de uitgever voor een zakelijke titel die het onderwerp duidelijk benoemt: 'A Commentary on T.S. Eliot's Poem The Waste Land: the Infertility Theme and the Poet's Unhappy Marriage'. En nee, in de Amerikaanse vertaling zal het gedicht van Eliot zelf niet mee worden afgedrukt wegens de te dure auteursrechten voor het publiceren van het gedicht.

Toen ik Claes ooit vroeg op welke van zijn boeken hij het meest trots was, verwees hij naar zijn close-reading studies over Catullus ('Concatenatio Catulliana. A New Reading of the Carmina', 2002) en Arthur Rimbaud ('La clef des Illuminations', 2008). Nu kan hij daar zijn pionierswerk over Eliots 'The Waste Land' aan toevoegen. En wie weet komt er ooit een Duitse vertaling van zijn Rilke-interpretatie ('Raadsels van Rilke. Een nieuwe lezing van de Neue Gedichte, 1995). Dat zou een mooi klavertjevier opleveren.

Claes gaf nog mee dat de uitgever hem complimenteerde met deze 'brilliant study'.

Frank Hellemans

Paul Claes, 'A Commentary on T.S. Eliot's Poem The Waste Land: the Infertility Theme and the Poet's Unhappy Marriage', Edwin Mellen Press 2012, 228 p. - ISBN 10: 0-7734-2651-5

(USA List Price: $139.95 UK List Price: £ 94.95)

Lees meer over:

Onze partners