Ongelezen bestsellers: de boeken die iedereen koopt, maar weinigen uitlezen

16/07/14 om 15:32 - Bijgewerkt om 16:00

U begint vol goede moed aan het vakantieboek 'dat u absoluut moet gelezen hebben', maar beseft onderweg dat u nooit de laatste pagina zult halen? Met enkele van deze bestsellers is de kans dat dit gebeurt het grootst.

Ongelezen bestsellers: de boeken die iedereen koopt, maar weinigen uitlezen

Thomas Piketty © AFP

Een Amerikaanse wiskundige heeft een lijst van half uitgelezen bestsellers samengesteld aan de hand van de markeerfunctie bij e-boekenlezer Kindle, die lezers toelaat om hun favoriete zinnen aan te duiden. Jordan Ellenberg, professor aan de universiteit van Wisconsin-Madison, creëerde de zogenaamde Hawking Index (HI) om te berekenen hoe gemarkeerde passages doorheen populaire boeken zijn verspreid, ervan uitgaand dat mensen hoogstwaarschijnlijk gestopt waren met lezen als ze ophouden met markeren. De index werd vernoemd naar Stephen Hawkings Een Korte Geschiedenis Van De Tijd, dat algemeen beschouwd wordt als het meest verkochte, maar minst gelezen boek aller tijden.

Ellenberg paste de Hawking Index in opdracht van de Wall Street Journal toe op de meest verkochte boeken van Amazon, maar geeft in de krant wel toe dat de methode 'in de verste verten niet wetenschappelijk en puur voor de fun is'.

Voor wat het waard is: de meest 'ongelezen' boeken die uit het 'onderzoek' naar voren kwamen, zijn Cruciale Keuzes, de autobiografie van Hillary Clinton met een HI van 1,9 procent en het 700 pagina's dikke Kapitaal in de 21e eeuw van de Franse econoom Thomas Piketty, met een HI van 2,4 procent. Pas op de derde plaats komt de man die zijn naam aan de index gaf, Stephen Hawking, met Een Korte Geschiedenis Van De Tijd, met een HI van 6,6 procent. Een ander 'ongelezen' boek is - verrassend of niet - Vijftig tinten grijs dat ergens middenin eindigde, met een HI van 25,9 procent.

Meest gelezen

Aan de andere kant van de schaal ligt Het puttertje van de Amerikaanse schrijfster Donna Tartt dat volgens de HI in de meeste gevallen bijna helemaal (98,5 procent) werd uitgelezen. Het tweede deel van de succesvolle Hunger Games-trilogie van Suzanne Collins, Vlammen, komt als tweede uit de bus met 43,4 procent.

Maak u dus geen zorgen als u op het strand meer geneigd bent om te kijken naar de andere badgasten dan naar de pagina's in uw vakantieboek. U bent dus niet alleen!

Volledige lijst van de Hawking Index:

1. Cruciale Keuzes - Hillary Clinton

2. Kapitaal in de 21e eeuw - Thomas Piketty

3. Een Korte Geschiedenis Van De Tijd - Stephen Hawking

4. Ons feilbare denken - Daniel Kahneman

5. Lean In: Women, Work, and the Will to Lead - Sheryl Sandberg

6. Flitshandel - Michael Lewis

7. Vijftigtinten grijs - E.L. James

8. De grote Gatsby - F. Scott Fitzgerald

9. Vlammen - Suzanne Collins

10. Het puttertje - Donna Tart

Lees meer over:

Onze partners