Leuvense boekhandel Paard van Troje zoekt overnemer

Vandaag in het boekenjournaal: Paard van Troje op zoek naar overnemer, longlist Man Booker Prize bekend en Franse editie ‘Niet schieten, dat is mijn papa!’ verschenen.

Paard van Troje in Leuven opnieuw te koop.

De gewaardeerde boekhandel Paard van Troje zoekt een overnemer voor zijn vestiging op het Ladeuzeplein in Leuven. Zaakvoerder Bart Van Aken voelt de gevolgen van de economische crisis die ook de al sputterende sector van de boekhandels niet ontziet.

Een overname hing vorig jaar al in de lucht, maar toen kon Van Aken het tij keren door een extra kapitaalinjectie. Nu het boekenbedrijf opnieuw winstgevend is, wordt de handel overgelaten zodat alle aandacht naar het oorspronkelijke filiaal in Gent kan gaan.

Paard van Troje springt als boekhandel uit de band. Naast een actueel aanbod van pas verschenen boeken, kan je er terecht voor de klassiekers en de zogenaamde backlist, boeken die al langer op de markt zijn en daarom vaak niet langer verkrijgbaar in de reguliere boekenwinkel. Dat het boekenminnend publiek dat weet te waarderen, blijkt uit het feit dat De Standaard het filiaal tot beste boekhandel van Gent kroonde in 2008.

Het bericht dat het Paard van Troje op Facebook publiceerde is dan ook enigszins geruststellend: ‘neen hoor, er zullen niet minder boekhandels in Leuven zijn, we gaan niet dicht! Er komt hoogstens een andere naam op het raam’. Laten we hopen dat onder die andere naam eenzelfde liefde voor boeken schuilgaat.

Zie ook: De Standaard, Het Nieuwsblad

Longlist Man Booker Prize bekendgemaakt

Afgelopen dinsdag werd bekend welke auteurs kans maken op de Man Booker Prize 2011, de prijs voor de beste Engelstalige roman.

De longlist telt 13 auteurs waaronder Alan Hollinghurst die in 2004 de Booker Prize wegkaapte met ‘The line of Beauty’ en in 1994 de shortlist haalde. Hij is niet de enige voormalige shortlist auteur die ook dit jaar uit de 138 inzendingen werd geselecteerd. De Ierse schrijver Sebastian Barry behoorde in 2008 en in 2005 al tot de grote kanshebbers en staat nu genoteerd met ‘On Canaan’s Side’. Julian Barnes prijkte al drie maal op de shortlist -in 2005, 1998 en 1984- en dingt dit jaar met ‘The Sense of Ending’ opnieuw mee naar de prijs.

Onder de gelukkige 13 zijn er vier debutanten: Stephen Kelman, A.D. Miller, Yvvette Edwards en Patrick McGuinness.

De vijfkoppige jury maakt op 6 september 2011 bekend wie zich tot de shortlist heeft opgewerkt. De uiteindelijke winnaar van de Man Booker Prize voor Fictie 2011 wordt, zal op 18 oktober 50.000 pond of ongeveer 56.600 euro in ontvangst mogen nemen. Vorig jaar won Howard Jacobson met zijn roman ‘The Finkler question’.

Zie ook: De Standaard

Niet schieten, dat is mijn papa! Nu ook in het Frans

De Franstalige editie van ‘Niet schieten, dat is mijn papa!’ van David Van de Steen en Annemie Bulté is zojuist verschenen bij uitgeverij Jourdan. Er zouden bovendien plannen bestaan het boek te verfilmen.

David Van de Steen was negen jaar op 9 november 1985, de dag dat de Bende van Nijvel een overval pleegde op een Delhaize winkel in Aalst. Zijn zus en ouders worden doorgeschoten. David raakt ernstig gewond aan zijn heup. 25 jaar na de feiten tekent hij zijn verhaal op in ‘Niet schieten, dat is mijn papa’ dat afgelopen najaar bij uitgeverij Vrijdag verscheen. ‘Er zijn veel boeken verschenen over het onderzoek, maar zonder aandacht te besteden aan de slachtoffers. Ik had aanvankelijk een normale jeugd en plotseling werd ik wees en had ik littekens voor de rest van mijn leven. Ik onderging 33 operaties en moet wekelijks de wonden laten verzorgen, maar het morele genezingsproces is nog zwaarder’, vertelt de auteur.

IP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content