Hollywoodsterren lezen audioboeken in

12/10/11 om 09:38 - Bijgewerkt om 09:38

Nicole Kidman leest 'To the Lighthouse' van Virginia Woolf.

Nicole Kidman, Kate Winslet en andere Colin Firths staan in de rij om voor Audible, een Amerikaanse uitgever van audioboeken, met een boek in de hand plaats te nemen achter de microfoon. De geslaagde poging om bekende filmacteurs te strikken past voor Audible, de wereldwijde marktleider in de verkoop van digitale audioboeken, in een ambitieus plan om audioboeken wereldwijd te promoten. Dat meldde Publishers Weekly. Het bedrijf wil niet alleen de verkoopcijfers de hoogte in jagen, maar heeft ook artistieke aspiraties. Audioboeken moeten een plaats krijgen naast film en theater als interpretatieve kunstvorm. Om dit hard te maken, worden A-listers, de bekendste en best betaalde acteurs in Hollywood, aangetrokken.

Het gemak waarmee Audible op korte tijd een rist topacteurs bereid vond om audioboeken in te lezen, wijst erop dat er van die kant een groot enthousiasme is voor dit project. Vooral het feit dat acteurs hun favoriete boek met een grote groep literatuurliefhebbers kunnen delen, zou hen over de streep hebben getrokken.

Volgens The Observer heeft de kleinschaligheid van zo'n voorleesopdracht dan weer de drempel voor acteurs verlaagd om hun tijd in dit project te investeren. Acteurs hoeven geen dialogen van buiten te leren en een inleessessie duurt slechts een paar dagen, waardoor het gemakkelijk tussen twee filmprojecten door kan. Een artistiek verantwoorde schnabbel, dus.

Ongetwijfeld speelt ook een portie ijdelheid mee in het enthousiasme van bekend Hollywood: de acteurs/voorlezers weten dat luisteraars de slaap zullen vinden met hun zoetgevooisde stem in het oor, terwijl ze zich nestelen onder een warme deken. Kan literatuur intiemer? Kate Winslet, die 'Thérèse Raquin' van Emile Zola zal voorlezen, vertelde The Observer: "Het heeft iets magisch om als luisteraar in een andere wereld te worden gezogen, een omgeving die volledig voor jou wordt gecreëerd door de stem van iemand anders."

Donald Katz, oprichter van Audible, ziet de kans om met deze grote namen klassiekers uit de wereldliteratuur opnieuw onder de aandacht te brengen: "Grote acteurs voegen nuances toe en leggen een beetje van zichzelf in het boek.". Hij verwacht natuurlijk ook dat zijn bedrijf nieuwe klanten zal winnen. "De interpretaties van deze enorm getalenteerde sterren zal niet alleen ons huidige publiek bevallen, maar zal ook een nieuw publiek naar deze krachtige kunstvorm lokken."

Naast Kate Winslet, zullen onder anderen ook Nicole Kidman ('To the Lighthouse' van Virginia Woolf), Colin Firth ('The End of the Affair' van Graham Greene) en Dustin Hoffman ('Being There' van Jerzy Kosinski) binnenkort aan het voorlezen gaan. Het resultaat zou in het begin van 2012 op Audible.com te koop moeten zijn.

Ook in Vlaanderen is het audioboek populair. De gratis citybooks en Radioboeken van het Vlaams-Nederlandse Huis deBuren vliegen als zoete broodjes de deur uit. Die laatste werden op drie jaar tijd meer dan 1,5 miljoen keer gedownload.

Jeroen Bert


Onze partners