Franse journalist en schrijver beschuldigd van plagiaat

04/01/11 om 18:37 - Bijgewerkt om 18:37

De Franse schrijver en tv-journalist Patrick Poivre d'Arvor wordt ervan beschuldigd in zijn boek "Hemingway, la vie jusqu'à l'excès" bijna honderd pagina's van een biografie van Peter Griffin te hebben geplagieerd.

De Franse schrijver en tv-journalist Patrick Poivre d'Arvor wordt ervan beschuldigd in zijn boek "Hemingway, la vie jusqu'à l'excès" bijna honderd pagina's van een biografie van Peter Griffin te hebben geplagieerd. Dat schrijft het weekblad L'Express.

In een artikel met als titel "Patrick Plagiat d'Arvor" onthult het Franse weekblad op zijn website het mogelijke plagiaat van de gewezen presentator van het journaal van 20 uur op TF1. In zijn boek, dat vanaf 19 januari in de Franse boekenrekken ligt, zouden "tientallen en tientallen paragrafen" zijn opgenomen "die lijken op een 'copy-paste'" van de Hemingway-biografie van de overleden Griffin. Het vermoedelijke plagiaat werd "vaak ruwweg vermomd door de zinnen om te draaien of door het mateloze gebruik van synoniemen".

Het meest opvallende is volgens L'Express dat "zelfs de structuur van de twee biografieën, de opeenvolging, de tussenzinnetjes, de beschrijvingen van landschappen of zelfs de uittreksels van de bewaarde correspondentie perfect samenvallen".

De biografie van Griffin werd in 1985 in de Verenigde Staten uitgebracht en verscheen in 1989 in vertaling op de Franse markt. Vandaag is het boek er nagenoeg onvindbaar.

In een reactie aan L'Express zegt PPDA dat hij "anderhalf jaar aan het boek geschreven heeft" en dat hij de beschuldiging van plagiaat "zeer kwetsend" vindt.

Onze partners