De toppers 2012: thrillers

‘De zaak Collini’ van de Duitse strafpleiter-schrijver Ferdinand von Schirach, was een voltreffer in het genre dat niet langer gedomineerd wordt door Engelstalige of Scandinavische schrijvers.

Ferdinand von Schirach en Luis Fernando Verissimo zijn absoluut geen Scandinavisch of Angelsaksisch klinkende namen. Zij schreven prima thrillers in het afgelopen jaar. Maar ook enkele opvallende debutanten deden van zich spreken.

Duister familieverleden
In een Berlijns hotel wordt de rijke Duitse industrieel Hans Meyer vermoord. Moordenaar Collini wacht rustig in de lobby van het hotel op de politie. De jonge advocaat Caspar moet Collini verdedigen. Die weigert te praten over zijn motieven. Later blijkt dat Meyer verantwoordelijk was voor het neerschieten van een aantal gegijzelde Italianen in de Tweede Wereldoorlog. Strafrechtpleiter Ferdinand von Schirach, de kleinzoon van Baldur, die wegens oorlogsmisdaden twintig jaar cel kreeg, rekent in ‘De zaak Collini’ onrechtstreeks af met het familieverleden. Een magistrale thriller over het verschil tussen juridische schuld en morele gevoelens, sober en laconiek qua stijl, zoals we Von Schirach kennen van zijn korte verhalen.

Draad van Ariadne
Iedereen weet alles over iedereen in het Braziliaanse stadje Frondosa. Hoe kan het anders: de pastoor is hardhorig en je moet heel luid praten als je biecht. Een naamloze boekenredacteur die al zijn vrije tijd met vrienden in de kroeg doorbrengt, krijgt van een zekere Ariadne de eerste zinnen van een misdaadroman. Daaruit blijkt dat ze met de dood bedreigd wordt. Samen met een groepje cafévrienden trekt de redacteur eropuit om de vrouw te redden. Luis Fernando Verissimo schreef met ‘De spionnen’ een klein meesterwerkje vol ironie. Het is een spannende thriller en een teder liefdesverhaal met boeiende reflecties over literatuur en realiteit. En een hommage aan de betere spionageroman.

Niets is wat het lijkt
Er zijn al heel wat (misdaad)romans geschreven (Nicci French, Donna Tart…) over de zwakte van ons geheugen en de onbetrouwbaarheid van herinneringen. ‘Niets verdwijnt’, het debuut van Elanor Dymott, verpakt dat thema in een originele whodunit, die ook een pakkend liefdesverhaal is. Alex Peterson studeerde met zijn vrouw Rachel rechten in Oxford. Jaren later verdwijnt Rachel tijdens een reünie en wordt haar lijk op de campus van het college gevonden. Alex wil koste wat het kost de zaak oplossen en ontdekt beetje bij beetje dat hij bijzonder weinig wist over zijn vrouw. En dat de oplossing van het raadsel in hun verleden als student ligt. Mooi gecomponeerd, goed verteld en Oxford als aantrekkelijke achtergrond.

Angst van een bezorgde vader Dokter Paul Allen kijkt op televisie naar een meeting van presidentskandidaat Seagram en ziet dat de man wordt neergeschoten. De schutter blijkt zijn zoon Allen te zijn. Hoe reageer je daarop als vader? Eerst ongeloof, complete negatie. Daarna komen mogelijke excuses: is de jongeman het slachtoffer van een complot? Later: wat heb ik verkeerd gedaan? Hoe dan ook, het leven van Paul Allen verandert compleet. Ook zijn tweede huwelijk dreigt op de klippen te lopen. Noah Hawley schreef met ‘De goede vader’ een knappe pageturner, die tussendoor vloeiend verwijst naar Lee Harvey Oswald, Sirhan Sirhan, de aanslag op Reagan, Bush… Maar bovenal vertolkt hij de angst van een bezorgde vader.

Volwassen worden
Een stadje in Texas rond 1970. Tiener Jim woont bij zijn grootmoeder omdat zijn stiefvader hem geregeld slaat. Op een dag komt ook zijn nichtje Lee Ann bij hen wonen. Helemaal in de war zegt ze een hele tijd geen woord. De twee kinderen groeien naar elkaar toe. Intussen tracht een therapeut te helpen. Dat is één verhaal in ‘Wat de zomer niet overleeft’, het debuut van psychotherapeut Tom Wright. Het andere verhaal is dat de twee tieners het lijk van een meisje vinden. Ze is seksueel misbruikt. Jim vermoedt dat zijn nichtje meer weet, maar niet durft te praten. Een soms meedogenloze, prachtige, angstwekkende thriller en een indrukwekkende bildungsroman over opgroeien in een ontwricht gezin.

Fred Braeckman


Ferdinand von Schirach, De zaak Collini, De Arbeiderspers, 158 blz., 17,95 euro.

Luis Fernando Verissimo, De spionnen, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 174 blz., 16,95 euro.

Elanor Dymott, Niets verdwijnt, Atlas/Contact, 408 blz., 19,95 euro.
Angst van een bezorgde vader.

Noah Hawley, De goede vader, Prometheus, 374 blz., 19,95 euro.
Volwassen worden.

Tom Wright, Wat de zomer niet overleeft, Anthos, 252 blz., 19,95 euro.




Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content