Bart Caron kapittelt "conservatief-onmachtige" Joke Schauvliege

31/03/11 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:29

Bart Caron pleitte voor een substantiële verhoging van de subsidies voor auteurslezingen én een betere regeling ervan.

Wie vandaag als organisator gebruik wil maken van gesubsidieerde auteurslezingen kan dat slechts op bepaalde tijdstippen doen bij Stichting Lezen en maximaal 100 euro vergoeding voor de auteur in kwestie vangen. Wanneer de fiscus dit bedrag afroomt, blijft er dus een habbekrats over voor de schrijver. Een schrijver die, zeker in Vlaanderen zo bleek recent uit de doorlichting van zijn financiële inkomsten, sowieso doorsnee met 750 euro per maand moet doorkomen.

In het verleden werd het huidige systeem van deze auteurssubsidies vaak onder vuur genomen door de Vlaamse Auteursvereniging (VAV) omwille van de administratieve rompslomp en het weinige geld. Tien jaar geleden kwam de overheid tussen met een bedrag van 125 euro en nu dus slechts met 100 euro. Bart Caron (Groen) vroeg gisteren aan minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) om dit bedrag op te trekken tot 170 à 175 euro. Hij pleitte ook voor een administratieve vereenvoudiging waardoor lezingen het hele jaar door zouden kunnen worden aangevraagd.

Zoals het systeeem nu werkt, zijn het vooral jeugdauteurs die en masse door scholen worden geboekt. Schauvliege repliceerde op Carons aanmaning dat er geen budgettaire ruimte was voor het optrekken van het subsidiedrag en dat ze sowieso verdere onderhandelingen met het VAV daaromtrent afwachtte. Carons reactie sprak boekdelen: "Wat een conservatief en onmachtig beleid dat uitblinkt door een gebrek aan visie, en door onwil om het budget aan te passen. Het zal de literaire wereld zeker niet vooruit helpen."

Frank Hellemans

Onze partners