Argentijnse auteurs boos op Vargas Llosa

11/03/11 om 10:51 - Bijgewerkt om 10:51

Een aantal regeringsgetrouwe schrijvers en intellectuelen wil niet dat Mario Vargas Llosa op 20 april de boekenbeurs te Buenos Aires opent.

Argentijnse auteurs boos op Vargas Llosa

© Epa

Mario Vargas Llosa zal hoe dan ook op 20 april eerstkomend de boekenbeurs van Buenos Aires openen. Een groep regeringsgetrouwe Argentijnse schrijvers en intellectuelen probeerde te verhinderen dat de Nobelprijswinnaar 2010 er het woord zou voeren.

Een aantal regeringsgetrouwe schrijvers en intellectuelen is boos op Nobelprijswinnaar Vargas Llosa omdat hij voortdurend kritiek levert op de politieke toestand en op de peronistisch getinte regeringen in Argentinië. Recent had Vargas Llosa gezegd: 'Als ik naar Argentinië kijk, kan ik wel huilen. Ik heb dit land altijd zeer bewonderd. Maar politiek heeft Argentinië stappen achteruit gedaan, het is arm en onderontwikkeld geworden. Dat is de schuld van demagogie en populisme.'

Enkele intellectuelen van de groep Carta Abierta reageerden in een open brief op de kritiek van Vargas Llosa. Ze vinden de Peruviaanse auteur aanmatigend en menen dat hij alleen maar spreekt in naam van politiek rechts in Latijns-Amerika. Ze herinneren eraan dat Vargas Llosa in 1990 als vertegenwoordiger van een centrumrechtse coalitie tevergeefs kandideerde voor het ambt van president in Peru. Zijn tegenstanders hekelen Vargas Llosa omdat hij in Buenos Aires niet alleen de boekenbeurs gaat openen, maar ook zal deelnemen aan het congres van het internationale Mont-Pelerin-genootschap, dat bekend staat voor zijn neoliberale standpunten.

Ook de directeur van de Argentijnse Nationale Bibliotheek, Horacio González, noemde het 'heel onpassend' dat Mario Vargas Llosa was uitgenodigd om de boekenbeurs te openen. 'Dat Vargas Llosa in Argentinië aan een wereldcongres van rechts wil deelnemen om meteen daarna de boekenbeurs te openen, lijkt ons misplaatst. We hebben daarom de boekenbeurs voorgesteld dat hij niet de openingsrede zou houden, maar alleen tijdens de beurs een voordracht zou houden,' verklaarde González voor de camera van het tv-station Telesur. González vreest dat het optreden van Vargas Llosa de Argentijnse boekenbeurs politiek zal kleuren.

Mario Vargas Llosa reageerde zelf met een tekst op Facebook waarin hij ondermeer zegt: 'De heftigheid waarmee de directeur van de Nationale Bibliotheek reageert, toont aan hoe de peronisten en de kirchernisten zijn: tegen de vrijheid.'

Nu heeft de Argentijnse presidente Cristina Kirchner zelf de boycot van de Nobellaureaat afgeremd. In een circulaire deelde ze mee dat er geen twijfel mag bestaan aan de vrije meningsuiting in Argentinië. Meteen daarna schreef de Argentijns directeur van de Nationale Bibliotheek González een tweede brief waarin hijzelf zijn eigen boycot-appel herriep.

Mario Vargas Llosa zelf heeft ten slotte aangekondigd dat hij in Buenos Aires geen blad voor de mond zal nemen en dat hij openlijk voor zijn overtuigingen en ideeën zal uitkomen. Dat geeft voedsel aan de vrees dat de organisatie Campora, die dicht bij de Kirchner-clan aanleunt, de plechtigheid zou kunnen verstoren. Dat deed ze ook al vorig jaar toen op de beurs een boek werd voorgesteld dat erg kritisch was voor de Argentijnse regering.

Piet de Moor

Onze partners