Archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie voor iedereen te zien

© GF

Het Nationaal Archief in Den Haag gaat vanaf eind februari een fiks deel van de archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) exposeren.

Het Nationaal Archief in Den Haag gaat vanaf eind februari een fiks deel van de archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) exposeren.

Het is voor het eerst dat het archief kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen van de roemruchte handelsonderneming op deze schaal tentoonstelt. Aanleiding is de digitalisering ervan.

Het VOC-archief is verspreid over de wereld. Maar in Nederland is met 1,2 kilometer VOC-archief al zo veel, dat de expositie alleen daaruit al royaal kan worden samengesteld. “Ons VOC-archief is uniek. Nergens anders ter wereld is een vergelijkbare schat aan informatie over Azië in de 17de en 18de eeuw te vinden. Voor sommige Aziatische samenlevingen zijn ze zelfs de enige bron”, zegt het archief.

Aan de tentoonstelling werken schrijvers Nelleke Noordervliet, Ramsey Nasr en Joris Luyendijk mee. Zij gaan zich verplaatsen in onder anderen een gouverneur-generaal, een grootaandeelhouder, een dominee en een matroos, waarbij ze meteen een link leggen naar het heden, zo belooft het archief.

Onder de stukken die zullen worden geëxposeerd, zijn onder meer het Journaal van Bontekoe, bijgehouden tijdens reizen van Batavia naar de kust van China en van Batavia naar Texel, en het scheepsjournaal van De Gelderland, die naar de Molukken voer. Dit journaal bevat een tekening van een dodo, de vroegst bekende Nederlandse afbeelding van dit inmiddels uitgestorven dier. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content