5 feiten waar u helemaal niets aan hebt (2)

© Thinkstock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Mannen hadden ooit een penis met stekels, een vrouw kan nog geen twee dagen een geheim bewaren en roodharigen voelen meer pijn. Herman Boel verzamelde 555 feiten die u – hoe verrassend ook – moet geloven.

Met ‘555 feiten waar je helemaal niets aan hebt’ schotelt Herman Boel de lezer een hele hoop overbodige kennis voor. Of toch niet? ‘Eigenlijk klopt de titel niet volledig, want heel wat weetjes zijn eigenlijk enorm interessant’, meent Boel. ‘Of misschien ligt dat aan het feit dat wij Vlamingen nogal fan zijn van zulke wist-je-datjes.’

Na ‘666 leugens die iedereen gelooft’ ging de auteur op zoek naar die zaken die we niet wisten, maar wel moeten geloven. Vijf feiten waar u helemaal niets aan hebt. Of net wel.

1. Roodharigen voelen meer pijn

Kevin de Bruyne schreeuwt het uit na zijn goal tegen de VS.
Kevin de Bruyne schreeuwt het uit na zijn goal tegen de VS.© BELGA

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met rood haar ongeveer 20 procent meer verdoving nodig hebben bij operaties dan mensen met een andere haarkleur. Mensen met rood haar voelen dan ook meer pijn dan anderen.

Dat wordt veroorzaakt door de cellen die verantwoordelijk zijn voor de groei van de huid en het pigment van het haar. Die hebben een melanocortine 1-receptor die niet goed werkt. Het hormoon dat die cellen stimuleert, wordt zo verhoogd vrijgegeven. Dat hormoon stimuleert ook een receptor in de hersenen die ervoor zorgt dat de pijnervaring verhoogt.

2. Mannen hadden ooit een penis met stekels

De allereerste mensen op aarde hadden genen die ervoor zorgden dat mannen kleine stekels op hun penis hadden. Hoewel er nog geen eenduidigheid bestaat over de functie van die stekels, wordt vermoed dat ze voor meer genot zorgden of dat ze de ovulatie bij vrouwen konden opwekken. De evolutie zorgde ervoor dat de stekels verdwenen, omdat de geslachtsgemeenschap langer ging duren en vrouwen niet meer alleen vruchtbaar zijn tijdens de ovulatie. Sommige apen en andere diersoorten hebben nog steeds stekelige penissen.

3. Een vrouw kan gemiddeld 47 uur en 15 minuten een geheim bewaren

Onderzoekers stelden vast dat vrouwen een vaak onbedwingbare drang hebben om roddels te delen zodra ze die horen. Ze onthullen een weetje aan ten minste een andere persoon gemiddeld na 47 uur en 15 minuten. Afhankelijk van de persoon die het voorwerp van de roddel vormt, is hun vriendje, echtgenoot, beste vriendin of moeder de eerste ontvanger van de informatie.

5 feiten waar u helemaal niets aan hebt (2)
© Reuters

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 3000 vrouwen tussen 18 en 65 jaar oud. Daaruit bleek ook dat vier op de tien vrouwen niet in staat waren een geheim te bewaren, ongeacht hoe persoonlijk of vertrouwelijk het nieuws is.

4. Het achterste gedeelte van een vliegtuig is veiliger dan het voorste

Luchtvaartmaatschappijen beweren uiteraard dat elke stoel in het vliegtuig even veilig is. Maar bij elke zware crash woedt toch opnieuw de discussie over welk deel van het vliegtuig nu het veiligst is. Daarom analyseerde het Amerikaanse tijdschrift Popular Mechanics de statistieken van 30 jaar luchtvaartongelukken in de Verenigde Staten.

Daaruit bleek dat mensen in het voorste gedeelte van het vliegtuig een overlevingskans hebben van 49 procent. De passagiers in het midden – zowel net voor als net achter de vleugel – hadden 56 procent om levend uit een crash te komen. Bij de passagiers achterin was dat 69 procent.

In de 30 geanalyseerde jaren was er slechts één ongeluk waarbij de passagiers vooraan meer overlevingskans hadden dan de andere inzittenden. Natuurlijk gaat het hier nog altijd maar om statistieken.

5. Het geheim van transparante ijsblokjes

Wie ijsblokjes in de diepvries wil maken, zal altijd een ondoorzichtig wit resultaat verkrijgen. Dat komt omdat de gassen die in het water zitten tijdens het vriezen kleine belletjes vormen. Door die onzuiverheden is het ijs niet alleen ondoorzichtig, het smelt ook sneller dan puur ijs.

Dat kan voorkomen worden door het water eerst te koken. Daardoor worden luchtbellen verwijderd en hechten de watermoleculen zich sterker aan elkaar. Daarna mag het water even afkoelen, om vervolgens nogmaals te koken en er dan ijsblokjes van maken. Resultaat: kristalheldere blokjes.

‘Nederlanders aten ooit hun premier op’: leer morgen bij over 5 nieuwe feiten waar u helemaal niets aan hebt in het derde en laatste deel van de reeks.

‘555 waar je helemaal niets aan hebt’ van Herman Boel verscheen bij Lannoo. ISBN 978 94 014 1514 9

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content