Witte woede trekt door Brussel

29/03/11 om 10:24 - Bijgewerkt om 10:24

Duizenden werknemers uit de Vlaamse en de federale non-profit hebben dinsdag in Brussel geprotesteerd tegen het uitblijven van meerjarenakkoorden over hun loon- en arbeidsvoorwaarden.

Witte woede trekt door Brussel

© Belga

Aan de Brusselse beurs gooiden de manifestanten - 15.000 volgens de vakbonden, 12.600 volgens de politie - met schoenen naar afbeeldingen van verschillende politici. Ze beloven terug te komen tot de akkoorden er zijn.

De betoging op de Brusselse noord-zuidas vond plaats onder het motto "Sta eens een dag in onze schoenen". "Probeer maar eens te overleven in onze job, met onze werkdruk en zonder sociaal akkoord", legde Mark Selleslach (LBC-NVK) uit in naam van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Naast "Een akkoord nu! " was de meest gehoorde kreet "Wij verdienen respect! ". "Wij vragen respect voor de 450.000 werknemers en voor de vele duizenden mensen die elke dag zorg nodig hebben", sprak Selleslach de menigte toe aan het Zuidstation. "Waar is dat respect? Waar zijn de onderhandelingen? Waar zijn de akkoorden? "

De vorige meerjarenakkoorden voor de non-profit liepen in oktober vorig jaar af, zowel op Vlaams als op federaal niveau. "Eind maart 2011 is er nog steeds geen enkel perspectief" op nieuwe meerjarenakkoorden, aldus de vakbonden.

De Vlaamse regering deed begin dit jaar een voorstel van onderhandelingskader, maar dat werd door zowel vakbonden als werkgevers verworpen. "Het voorstel omvatte wel een budget van 147 miljoen euro, maar een groot deel ervan was al voorzien in het regeerakkoord", aldus Werner Van Heetvelde, federaal secretaris van de Algemene Centrale van het ABVV. "Slechts 29 miljoen euro was nieuw en kon aangewend worden voor de koopkracht. Dat is niet werkbaar."

De vakbonden voegen nog toe dat ze sinds ze het voorstel afwezen, niets meer hebben gehoord van de Vlaamse regering. De Vlaamse non-profit omvat onder meer gehandicaptenzorg, bijzondere jeugdzorg, algemeen welzijnswerk, kinderopvang, sociaal-cultureel werk en beschutte en sociale werkplaatsen.

Geen toekomstperspectief
Op federaal niveau werd er eind februari wel een akkoord voor het jaar 2011 ondertekend, "maar er is nog geen toekomstperspectief voor daarna", aldus Gert Van Hees (ACLVB). De vakbonden vragen dat de non-profit opgenomen wordt in de meerjarenbegroting waaraan de regering in lopende zaken werkt. Tot de federale non-profit behoren onder andere ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, rusthuizen, thuisverpleging en revalidatie.

De vakbonden eisen kort samengevat meer jobs, een kwaliteitsverbetering van hun werk en een verhoging van hun koopkracht. Symbolisch is de al jaren terugkerende vraag om een volledige dertiende maand. De bonden wijzen er ook op dat de sector door de vergrijzing de komende jaren "tienduizenden" extra mensen nodig zal hebben. Het is dus ook nodig om via de meerjarenakkoorden de sector aantrekkelijker te maken voor potentiële nieuwe werkkrachten.

"We hebben vandaag indruk gemaakt. Ik hoop op een reactie vanuit de politiek de komende dagen", besloot Selleslach. "We zullen blijven terugkomen tot de akkoorden er zijn."

Lees meer over:

Onze partners