WikiLeaks: meer dan duizend memo's over België

29/11/10 om 09:25 - Bijgewerkt om 09:24

Onder de documenten van de VS die zijn onthuld door Wikileaks hebben er meer dan duizend betrekking op België. Minister van Buitenlandse Zaken Vanackere ziet voorlopig "weinig schokkends".

Steven Vanackere (CD&V) ziet in de documenten, die WikiLeaks verspreidde via enkele gerenommeerde kranten en tijdschriften, weinig schokkende informatie over België. "Ik heb de indruk dat er nu heel wat dingen tot lek verheven worden die eigenlijk al bekend waren", aldus de Buitenlandminister in De Ochtend op Radio 1.

Hij verwijst daarbij naar de vraag van de VS aan ons land om meer gevangenen op te nemen uit Guantánamo. De Amerikaanse ambassadeur in België, Howard Gutman, vroeg begin dit jaar al aan ons land om daarin het "goede voorbeeld" te geven.

Koorknapen

Vanackere ziet ook niet echt graten in de reeks evaluaties van regeringsleiders door VS-diplomaten. Zo wordt de Russische premier Vladimir Poetin een "alpha dog" genoemd en zou hij banden hebben met criminele bendes. "Wat ik daarover lees, overstijgt niet wat we hier in de editorialen kunnen lezen. Diplomatie is geen werk voor koorknapen," vindt Vanackere. Hij begrijpt wel dat dit voor de VS gênant is. "Transparantie is belangrijk, maar niet onbeperkt en absoluut."

Wél verontrustend vindt Vanackere de berichten over opdrachten van het Witte Huis voor spionage bij de Verenigde Naties. "Dat gaat ver. We moeten toch eens goed kijken wat de balans is tussen de belangen en de middelen die worden ingezet."

Lees meer over:

Onze partners