Weyts: 'Geen grote eisen formuleren op publieke forum'

21/05/15 om 15:22 - Bijgewerkt om 15:22

'We gaan vooruit, laat ons nu vooral op dat spoor doorgaan', reageert minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op actiegroepen stRaten-generaal en Ademloos.

Weyts: 'Geen grote eisen formuleren op publieke forum'

Ben Weyts (N-VA) © BELGA

"Het lijkt me wijs om geen grote eisen of tegeneisen te gaan formuleren op het publieke forum. We gaan vooruit, laat ons nu vooral op dat spoor doorgaan." Zo reageert minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op de démarche van actiegroepen stRaten-generaal en Ademloos.

Compromisvoorstel

Die actiegroepen leggen een compromisvoorstel op tafel, maar stellen in ruil wel een aantal eisen. Zo moet de regering het Oosterweeltracé verlaten. Minister Weyts laat verstaan dat de regering op basis van grondig studiewerk gekozen heeft voor die Oosterweelverbinding, maar dat de regering wel bereid is "die oplossing te verbeteren".

De actiegroepen stRaten-generaal en Ademloos gaan tijdens een informatieavond in de Antwerpse Hortazaal een compromis op tafel leggen. Om de eindeloze polarisatie tussen Meccano en Oosterweel te doorbreken, zeggen de actiegroepen open te staan voor Oosterweel-Noord, een variant die ergens in het midden ligt. Dat schrijft De Morgen.

Ook Gazet van Antwerpen maakt melding van het voorstel. Maar de actiegroepen leggen tegelijk ook een aantal eisen op tafel en houden een procedure bij de Raad van State achter de hand. "Wij willen gerust een stap terugzetten, maar dan moet de regering ook bewegingsruimte creëren", zegt Manu Claeys van stRaten-generaal.

Intendant

"Op dit moment is de regering bezig met de aanstelling van een intendant die de overkapping van de ring moet bestuderen. Wij eisen dat die ruimte krijgt om ook andere tracés dan Oosterweel te bekijken, zoals Oosterweel-Noord. In de tussentijd moeten de voorbereidende werken voor Oosterweel on hold worden gezet."

Volgens minister Weyts zal de intendant "op basis van het lopende project waarvoor een GRUP is vastgesteld, in volle onafhankelijkheid concrete voorstellen kunnen formuleren inzake de leefbaarheid en overkapping van Oosterweelverbinding en Ring".

Weyts: "Voor de deelname aan de werkzaamheden van de klankbordgroep - die de opdracht van de intendant begeleidt en opvolgt - nodig ik dan ook vertegenwoordigers van de actiegroepen en andere belangrijke actoren uit." (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners