Werknemer overleden bij arbeidsongeval op Zaventem

04/01/14 om 14:00 - Bijgewerkt op 05/01/14 om 16:52

Op Brussels Airport is een werknemer van cateraar LSG Skychefs bij een arbeidsongeval overleden. Hij werd aangereden door een achteruitrijdende vrachtwagen. Het personeel heeft het werk neergelegd.

Werknemer overleden bij arbeidsongeval op Zaventem

© Belga

Er is zaterdagochtend om 7u een dodelijk arbeidsongeval gebeurd op de tarmac van Brussels Airport, waarop het personeel het werk neerlegde.

Een werknemer van LSG Skychefs - een bedrijf dat maaltijden voor vliegreizen bereidt en die ook aan boord van de vliegtuigen brengt - werd aangereden door een achteruitrijdende vrachtwagen van het eigen bedrijf. Het slachtoffer, al ongeveer vijf jaar aan het werk als chauffeur bij de cateraar, was op slag dood. Dat is vernomen bij vakbondssecretaris Filip Lemberechts (ACLVB).

Werknemers te geëmotioneerd om verder te werken

Lemberechts bevestigt dat het grootste deel van het personeel het werk neergelegd heeft - er zijn zaterdag nog slechts een tiental interimwerknemers aan het werk en evenveel kaderleden en bedienden. "De meeste werknemers, onder wie enkele getuigen van het ongeval, waren te geëmotioneerd om verder te werken."

Het is nog onduidelijk wanneer de werknemers (er werken er in totaal 450 bij LSG Skychefs) weer aan de slag zullen gaan. Door het uitblijven van de maaltijden lopen op Brussels Airport verscheidene langeafstandsvluchten vertraging op.

"Met betere veiligheidsmaatregelen was dit nooit gebeurd"

De vakbonden leggen maandag hun eisen in verband met de veiligheid op tafel. "Met betere veiligheidsmaatregelen was dit ongeval nooit gebeurd", aldus een vakbondsdélégué die anoniem wil blijven. "We hebben in het verleden al vaak aangedrongen op betere beveiliging, met name een betere verlichting en markering op de grond zodat de chauffeurs weten waar ze mogen rijden. De achteruitkijkspiegel van de betrokken vrachtwagen stond bovendien slecht geplaatst", aldus de vakbondsafgevaardigde.

Staking niet uitgesloten

"Zaterdagmiddag is er al een crisisvergadering geweest tussen de directie en de vakbondsafgevaardigden. Hierop heeft de directie aangekondigd dat men stante pede een manager had uitgestuurd om een betere verlichting aan te kopen. Maandag gaan we al onze eisen op vlak van veiligheid opnieuw op tafel leggen. Als deze niet worden ingewilligd is een echte staking niet uitgesloten", aldus de vakbondsman.

Of iedereen zondag weer aan het werk gaat, is volgens de vakbondsman nog onzeker. De chauffeur die aan het stuur zat van de vrachtwagen is overigens in shock naar het ziekenhuis gevoerd.

UPDATE: Zondag ging, op enkele aangeslagen chauffeurs na die in begeleiding gingen door psychologen van de federale politie, iedereen weer aan het werk. Bovendien vertrokken alle vluchten vanuit Brussels Airport zondag weer op het normale uur. (Belga/MI)

Onze partners