'We zitten niet in de zakken van de middenklasse'

25/11/12 om 14:53 - Bijgewerkt om 14:53

Minister van Financiën Steven Vanackere heeft in De Zevende Dag op Eén ontkend dat de nieuwe begroting de middenklasse viseert.

'We zitten niet in de zakken van de middenklasse'

© belga

Minister van Financiën Steven Vanackere heeft in De Zevende Dag op Eén ontkend dat de nieuwe begroting de middenklasse viseert. Volgens hem worden de zwaarste lasten wel degelijk door de sterkste schouders gedragen.

Vanackere benadrukte dat er bij de begrotingsopmaak in eerste instantie naar besparingen bij de overheid zelf werd gekeken. "Er bestaan berekeningen die stellen dat alle beslissingen van deze regering samen 630 euro per koppel kosten. Dan moet dat koppel wel beseffen dat er voor hen tegelijk een sanering van meer dan 3.000 euro is geweest."

De vicepremier kan zich ook niet vinden in de redenering dat vooral de middenklasse zou worden geviseerd. "Als je als koppel op je spaarboekje een bedrag van 200.000 euro zou hebben, dan betaal je niks extra. Als je 50.000 euro kasbons en 50.000 euro aandelen bezit, dan zou je per jaar 60 euro extra betalen."

Volgens Vanackere is deze regering het slachtoffer van jarenlang opgepotte frustratie over hoge belastingdruk en overregulering in België. Verder in de uitzending kwamen ook de vakbonden en de werkgevers aan het woord. "We kunnen deze bladzijde niet zomaar omslaan", waarschuwde Rudy De Leeuw van ABVV. "We zijn nu bezig met een brede consultatie, volgende week komt er een beslissing over hoe het nu verder moet."

Karel Van Eetvelt, topman van Unizo, waarschuwde dat veel Belgische bedrijven die actief zijn in de export zich beginnen terug te plooien op de eigen markt. "En veel ondernemers denken dat het gedaan is als er niets verandert." Toch roept hij de vakbonden op het overleg niet te blokkeren. "We mogen niet in de loopgraven kruipen." (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners