Vlaams Parlement ontvangt Van Rompuy

09/06/10 om 13:50 - Bijgewerkt om 13:50

De Europese president riep er op tot een grotere economische groei en bezuinigingen door de Europese lidstaten.

Het Vlaams Parlement heeft woensdag permanent voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad ontvangen. De Europese president riep er Europa op werk te maken van een grotere economische groei.

Van Rompuy was woensdagnamiddag te gast tijdens de wekelijkse plenaire vergadering in het Vlaams Parlement.

Parlementsvoorzitter Jan Peumans ging er prat op dat zijn parlement als eerste parlement in België de Europese president ontvangt. Dat gebeurde met de nodige égards. Van Rompuy ondertekende woensdagmiddag het gulden boek van het parlement.

'Grotere economische groei'

In de Koepelzaal stond daarna een toespraak op de agenda met als thema 'De onmogelijkheid van een monetaire Unie zonder economische/politieke Unie'.

Van Rompuy zei er dat Europa werk moet maken van een
grotere economische groei om haar welvaart te beschermen.

'Nu is de groei op lange termijn 1 procent. Dat is onvoldoende om ons sociaal model te handhaven. De groei moet verdubbelen', aldus Van Rompuy.

Tegelijk moeten de lidstaten volgens de Europese president durven bezuinigen. Volgens Van Rompuy is het niet noodzakelijk zo dat die besparingen de economische groei zullen afremmen zoals critici vrezen.

Het niet aanpakken van de tekorten zou volgens hem een nog veel negatievere impact hebben.

Over de federale verkiezingen wilde Van Rompuy niet veel kwijt, behalve dat hij het beste voor zijn partij verhoopt. Hij benadrukte wel dat er na de verkiezingen een oplossing moet komen voor Brussel-Halle-Vilvoorde en dat minstens de contouren van een staatshervorming moeten worden vastgelegd.

Onze partners