Vervotte ziet opportuniteit in snelle vergrijzing overheidsdiensten

29/12/10 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:10

Dat zegt de minister van Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken in een reactie op cijfers van de VDAB.

Vervotte ziet opportuniteit in snelle vergrijzing overheidsdiensten

© Belga

Dat de vergrijzing van de beroepsbevolking sneller gaat bij overheidsdiensten en -bedrijven kan een opportuniteit zijn voor de overheid. Dat zegt minister van Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken Inge Vervotte (CD&V) in een reactie op cijfers van de VDAB, die De Standaard woensdag publiceerde.

Gemiddeld is één op de vijf Vlaamse werknemers ouder dan 50 en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen.

Bij de overheidsdiensten en -bedrijven zijn het er nu al een pak meer en verloopt de evolutie ook sneller. Zo werken bij bpost nu al bijna 40 procent 50-plussers. Bij de overheidsadministratie is dat 35 procent.

Vervotte bevestigt dat overheidsdiensten- en bedrijven de komende jaren heel wat oudere werknemers zullen zien vertrekken. "Dit kan echter ook een opportuniteit zijn voor de overheid," laat ze via haar woordvoerder weten.

"Er is de laatste tijd een groeiende druk op de overheid om het met minder te doen. Als er heel wat mensen natuurlijk uitstromen, kan je aan een selectief vervangingsbeleid doen, waarbij niet iedereen die weggaat, systematisch vervangen wordt".

Selectief vervangingsbeleid

Vervotte hanteert sinds 2008 zo'n selectief vervangingsbeleid. Ze wil daarmee de grote uitstroom van ambtenaren door pensionering (40 procent op tien jaar) aangrijpen om te werken aan efficiënte overheidsdiensten met minder, maar beter gekwalificeerde mensen.

Tussen januari 2008 en juni 2010 is het aantal federale ambtenaren zo met 3.000 eenheden gedaald.

Onze partners