VBO wil efficiëntere overheid

26/05/10 om 20:51 - Bijgewerkt om 20:51

Dat staat in een memorandum naar aanleiding van de verkiezingen.

Een efficiëntere overheid, kostenbesparingen om de pensioenen en sociale zekerheid betaalbaar te houden en een herstel van de concurrentiepositie van de bedrijven. Dat zijn de prioriteiten in een memorandum van het VBO naar aanleiding van de verkiezingen.

Volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen is een staatshervorming noodzakelijk voor een efficiëntere overheid.

Een akkoord over een staatshervorming moet volgens het VBO de

interpersonele solidariteit behouden.

Het moet ook zorgen voor een financiële responsabilisering van de regio's en voor voldoende middelen voor het federale niveau.

Besparen bij ambtenaren

Het VBO wil dat er bespaard wordt door alle beleidsniveaus. Besparen kan in het ambtenarenapparaat. De volgende jaren gaan immers heel wat ambtenaren met pensioen. Hogere belastingen zijn geen optie.

De werkgeversorganisatie waarschuwt ervoor dat de begroting op orde moet worden gebracht om te vermijden dat bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds een aantal zaken zou opleggen.

Om de pensioenen en sociale zekerheid betaalbaar te houden, moeten de vervroegde uittredingssystemen drastisch herzien worden.

Het VBO pleit ook voor loonmatiging.

Volgens de organisatie moet de notionele intrestaftrek behouden blijven. Voorts wil het VBO zo snel mogelijk een herbevestiging van het akkoord dat de drie oudste kerncentrales langer mogen openblijven.

De subsidiëring van hernieuwbare energie daarentegen zou moeten herbekeken worden.

Lees meer over:

Onze partners