Vanhengel wil eerst begroting aanpakken, dan details financieringswet

23/09/11 om 11:27 - Bijgewerkt om 11:27

Ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) roept de onderhandelaars op zich niet te verliezen in de details van de financieringswet, maar dringend eerst de begroting voor 2012 onder handen te nemen.

De eerste effecten van de nieuwe financieringswet laten zich volgend jaar toch nog niet voelen, argumenteerde hij vrijdagochtend op de RTBF.

"We moeten niet te fel in de details gaan. Laat ons de debatten proberen te af te ronden en starten met de begroting", zei Vanhengel. Volgens hem is de financiële situatie momenteel te prangend om oeverloos over de laatste komma's te discussiëren. Al benadrukte hij meteen ook dat onze financiële 'fundamentals' nog steeds gezond zijn. Het is eerder de perceptie die ons noopt snel de begroting 2012 op te stellen.

Een van de pijnpunten aan tafel blijft de progressiviteit van de belastingen. Aan Vlaamse kant pleit onder andere Open VLD voor gewestelijke autonomie op dat vlak. De Franstaligen vrezen echter dat fiscale concurrentie de rijksten op die manier naar Vlaanderen zou lokken. Maar "fiscale concurrentie in ons land, dat kennen we al", wierp Vanhengel op.

Quid de groenen?

Over het regeringszitje van de groenen bleef de liberaal dan weer op de vlakte. Zijn voorzitter Alexander De Croo pleitte eerder onomwonden voor hun vertrek, maar Vanhengel zei vrijdag dat "Ecolo-Groen! goed werk levert op communautair vlak". Al merkte ook hij op dat er grote verschillen bestaan op sociaal-economisch vlak. "Het is aan de formateur om te beslissen over de regeringsploeg. Laat ons voortwerken met al wie aan tafel zit, de sfeer is goed", besloot Vanhengel. (Belga/SD)

Onze partners