Vande Lanotte wil verplicht lager tarief voor trouwe Electrabel-klanten

© Belga

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) wil dat Electrabel zijn trouwste klanten een lager tarief aanbiedt. Hij rekent op het “eergevoel” van de leverancier.

Doet het dat niet uit eigen beweging, dan denkt de minister eraan om de leverancier daartoe te verplichten, zei hij in het VRT-programma Reyers Laat en in het Laatste Nieuws.

Met trouwe klanten doelt Vande Lanotte op de gezinnen die sinds de vrijmaking van de energiemarkt nooit van energieleverancier veranderen en nog gebonden zijn aan een – duurder – standaardcontract. Zowat 800.000 gezinnen (of bijna een vijfde van de Belgische huishoudens) zouden zich in die situatie bevinden.

Eergevoel Vande Lanotte vindt dat Electrabel die klanten een beter tarief moet aanbieden, bijvoorbeeld een tarief dat niet hoger ligt dan het gemiddelde. Hij rekent op het “eergevoel” van de leverancier. Gaat die echter niet op die oproep in, kan de regering die betere formule opleggen. “Dat is niet gemakkelijk, maar het is mogelijk.”

Het voorstel van de SP.A-minister kadert in de discussie binnen de regering over het aan banden leggen van de energieprijzen. Die zijn tot eind dit jaar geblokkeerd. Tegen januari moeten er nieuwe maatregelen komen. De regering zal waarschijnlijk de leveranciers verbieden om de gasprijs nog afhankelijk te maken van de (sterker stijgende) aardolieprijzen.

“Als alle mensen voor gas en elektriciteit de goedkoopste leverancier nemen, sparen we met alle Belgen samen 1,5 miljard euro uit en daalt de inflatie met 1 procent”, zegt Vande Lanotte. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content