Vanackere: "Hoe harder men scheldt, hoe combattiever ik word"

06/11/12 om 15:18 - Bijgewerkt om 15:18

CD&V-vicepremier Steven Vanackere kan niet lachen om de kritiek op zijn werk die in sommige media is verschenen.

Vanackere: "Hoe harder men scheldt, hoe combattiever ik word"

© Reuters

"Hoe harder men scheldt, hoe combattiever ik word", zei Vanackere voor aanvang van het kernkabinet. Hij kreeg steun van PS-vicepremier Laurette Onkelinx, die de kritiek "onder de gordel" noemde. MR-vicepremier Didier Reynders relativeerde een en ander en riep op rustig te blijven.

Het is een ramp

"Het probleem Steven Vanackere", luidt de titel van een bericht in de krant Le Soir. Daarin schieten anonieme bronnen met scherp op de minister van Financiën. "Het is een ramp" en "geen ruggengraat" zijn enkele van de verwijten aan zijn adres.

"Men kan mij niet verwijten dat ik als minister van Financiën eerder op de rem ga staan als het gaat over nieuwe belastingen invoeren", reageerde Vanackere voor de poort van de Lambermont. "Er is een aantal principes waar we niet op zullen toegeven en hoe harder men begint te schelden, hoe combattiever men wordt", aldus Vanackere.

De christendemocraat kreeg alvast steun van PS-vicepremier Onkelinx, die zich volgens het bericht al meermaals zou hebben opgewonden over Vanackere. "Deze beschuldigingen ten opzichte van Steven Vanackere zijn absoluut onaanvaardbaar", zei Onkelinx, die ontkende dat de kritiek uit PS-hoek komt.

Rustig blijven

Minister van Buitenlandse Zaken Reynders riep op de kalmte te bewaren. "De ene dag is het de ene minister die wordt bekritiseerd, de dag nadien is het de andere. Ik heb al veel spanningen gezien tussen Defensie en Ontwikkelingssamenwerking, misschien is het morgen een ander departement", aldus Reynders. "We moeten zeer rustig blijven".

De liberale vicepremier merkte op dat het de dertiende of veertiende keer is dat hij deelneemt aan begrotingsonderhandelingen. "Mocht ik stilstaan bij elke aanval tegen mij, dan zou ik een hele dag moeten huilen", besloot Reynders. (Belga/MS)

Onze partners