Vader Jejoen: Syriëstrijders schrappen is ‘fascistische praktijk’

Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Dimitri Bontinck neemt het niet Bart De Wever Syriëstrijders als zijn zoon Jejoen uit het bevolkingsregister wil schrappen. De Wever houdt voet bij stuk: “’t Stad is niet van iedereen.”

Dezelfde dag dat De Wever aankondigde dat hij jongeren die in Syrië gaan vechten ambtelijk wil laten schrappen, stond er bij Jejoens moeder al een politieagent aan de deur om hem uit het bevolkingsregister te halen, vertelde Dimitri Bontinck an het VTM-nieuws.

De achttienjarige Jejoen Bontinck vertrok in februari naar Syrië om mee te vechten met de jihadi’s. Naar verluidt wil hij naar huis, maar mag hij niet van zijn oversten. Zijn vader ging hem zoeken in Syrië en zegt dat hij weet dat Jejoen zich bevindt, al mocht hij hem niet zien van de rebellen.

Afschuwelijke daden

“Het gaat over een heel specifieke groep van zeer geradicaliseerde, volwassen mannen”, legde De Wever zijn maatregel uit aan VTM . “Die zijn daar om te vechten, zijn in Al-Qaeda vaarwater terechtgekomen en hebben misschien afschuwelijk daden gepleegd. Die gaan wij dan inderdaad ambtelijk schrappen. Dat maakt dat ze niet zomaar kunnen terugkeren, maar ook dat ze geen sociale uitkering meer kunnen genieten.”

“Dat is een echte schande, zegt Bontinck, “want dat is onze jongeren stigmatiseren en op die manier komen die nooit meer terug. En wij zouden graag onze kinderen terugzien. Het is echt een fascistische DDR-praktijk die Bart De Wever toepast.”

Niet welkom

Bart De Wever wil daar niet van horen. “Het is geen maatregel die wij elke dag nemen, maar ik denk wat dat het op zijn plaats is. ’t Stad dis niet van iedereen. Het soort mensen dat echt actief kiest tegen onze manier van leven, daar een jihad aan verbindt en misschien zelfs misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd, die zijn hier eenvoudige weg niet welkom.”

Hoeveel het schrappen van mensen uithaalt, is maar de vraag, hoorde VTM van Frederik Swennen, professor familierecht op de Universiteit van Antwerpen. Wie geschrapt wordt verliest niet al zijn rechten, maar alleen zijn uitkering, aangezien er geen adres meer is om ze naartoe te sturen, zei hij. Maar zelfs daar valt een mouw aan te passen, bijvoorbeeld door je uitkering naar het adres van een vriend te laten sturen.

Swennen: “Het is wellicht een politiek signaal. Hij kan er niet mee bereiken dat degenen die nu in Syrië zitten niet kunnen terugkeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content