Te weinig vrouwen in Vlaamse tv-journaals

09/01/12 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:44

In de nieuwsuitzendingen op Eén en vtm krijgen vrouwen slechts 22 procent van de spreektijd. De rest wordt ingevuld door mannen.

Te weinig vrouwen in Vlaamse tv-journaals

Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd, concluderen onderzoekers van het Elektronisch Nieuwsarchief van de Antwerpse en Leuvense universiteiten. Zelfs als getuige of persoon in de straat komen vrouwen minder aan woord.

Bij de "elitebronnen" - die omwille van hun functie worden geïnterviewd - gaat 17 procent van de spreektijd naar vrouwen. Ook bij getuigen of personen in de straat - waar evenveel vrouwen als mannen in aanmerking komen - domineren de mannen met 57 procent van de spreektijd. De enige uitzonderingen zijn getuigenissen van ouders en patiënten met 56 procent spreektijd voor vrouwen, en jonge, vrouwelijke politici die 87 procent van de spreektijd in hun categorie uitmaken.

Diversiteitsplan

De VRT geeft toe dat de cijfers "niet goed" zijn, maar is niet verrast door het onderzoek. "De man/vrouw-verhouding in Het Journaal moet beter", luidt het bij de openbare omroep. "Het diversiteitsplan zal de komende jaren vruchten afwerpen."

Met het Actieplan Diversiteit streeft de VRT sinds vorig jaar naar een evenwichtigere verhouding tussen mannen en vrouwen in de nieuwsuitzendingen. "Concreet werken we aan een uitgebreider en duidelijk 'vrouwelijker' expertennetwerk, en dat in zoveel mogelijk domeinen", legt hoofdredacteur nieuws Wim Willems uit.

Ook kortere spreektijd voor vrouwen

Vrouwen krijgen in de Vlaamse tv-journaals gemiddeld 15 seconden spreektijd, tegenover 19 seconden voor mannen. En er is nauwelijks vooruitgang. Aan het huidige tempo duurt het nog tot 2061 voor vrouwen en mannen evenveel aan bod komen als nieuwsbron. De vrouw die het meest aan het woord kwam in de Vlaamse tv-journaals was vicepremier Laurette Onkelinx, gevolgd door Caroline Gennez en Annemie Turtelboom.

Het Elektronisch Nieuwsarchief onderzocht 120.000 nieuwsitems, tussen januari 2003 en september 2011 uitgezonden op Eén en vtm. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners