Steeds minder auto's in Brussel

13/01/14 om 07:21 - Bijgewerkt om 07:21

Het autoverkeer op de Brusselse wegen is tussen 2003 en 2013 met 7 procent afgenomen. 'Het openbaar vervoer, fietsen en stappen winnen aan belang', aldus staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille.

Steeds minder auto's in Brussel

De Wettunnel in Brussel © Belga

Het autoverkeer op de Brusselse wegen is tussen 2003 en 2013 met 7 procent afgenomen. Dat stelt staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen). Omdat in diezelfde periode het bevolkingsaantal met 16 procent toenam, is de relatieve daling volgens hem nog veel groter.

De cijfers werden opgemeten door speciale camera's op driehonderd punten in het Brussels gewest. "De auto verschuift bij de Brusselaars stilaan naar het tweede plan. Het openbaar vervoer, fietsen en stappen winnen aan belang", zegt De Lille.

Hij ontkent niet dat het soms lang aanschuiven is in de hoofdstad. "Er zijn minder auto's, maar er is ook minder ruimte voor de auto". Zo verdringen snelle busverbindingen met een eigen bedding, trams en zone-30's de wagen uit het straatbeeld.

'Geen goede alternatieven'

Volgens Open VLD en Touring zet de staatssecretaris de cijfers echter naar zijn hand. "Dat de autodruk omlaag gaat, zal wel correct zijn. Maar daar schiet de automobilist geen meter mee op als de files niet verdwijnen", reageert Brussels schepen voor Mobiliteit Els Ampe (Open VLD).

"Het autverkeer is aangepakt, zonder voorafgaandelijk over goede alternatieven na te denken. Zeker voor mensen die van buiten de stad komen", luidt het bij de automobielorganisatie. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners