'Steeds meer vreemdelingen keren vrijwillig terug naar huis'

25/04/12 om 19:37 - Bijgewerkt om 19:37

Het aantal vreemdelingen dat kiest voor een vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst is gevoelig gestegen vergeleken met vorig jaar.

Het aantal vreemdelingen dat kiest voor een vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst is gevoelig gestegen vergeleken met vorig jaar. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open Vld) in de marge van de opening van het nieuwe transitcentrum Caricole in Steenokkerzeel.

Tijdens de eerste drie maanden van 2011 zijn 678 mensen die opgevangen werden door Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, vrijwillig teruggekeerd. Tijdens dezelfde periode van 2012 is dit aantal opgelopen tot 970 mensen. Dat is een stijging met meer dan 40 procent.

Vrijwillige terugkeer

Ook het programma vrijwillige terugkeer bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) boekt goede resultaten. In 2011 zijn via DVZ 512 mensen vrijwillig teruggereisd. In de eerste drie maanden van 2012 hebben al 319 personen van deze mogelijkheid via DVZ gebruik gemaakt.

Verwijderingen

"Hoe meer vreemdelingen snel terugkeren naar hun herkomstland, des te meer en des te sneller komen er plaatsen bij in onze opvangstructuren. Bovendien heeft elke asielzoeker die sinds midden januari 2012 een plaats vroeg, er een gekregen. Het doet me plezier dat we geen mensen meer op straat moeten zetten", aldus De Block.

Daarnaast zit het aantal verwijderingen vanuit de centra in de lift. Voor 2011 bedroeg dat aantal 5.256 tegenover 4.461 in 2010. (Belga/EE)

Onze partners