SP.A wil een lastenverlaging voor lage lonen

28/01/14 om 05:49 - Bijgewerkt om 05:49

De SP.A wil voor drie miljard euro lastenverlagingen op nettolonen onder 2000 euro, voor laaggeschoolde jongeren en 50-plussers. Het geld daarvoor wil ze uit fraudebestijding halen.

SP.A wil een lastenverlaging voor lage lonen

Johan Vande Lanot © Belga

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. "Wat opvalt in alle fiscale voorstellen die de jongste weken circuleren, is dat in het gros van die voorstellen de hoogste inkomens het meest winnen en de laagste het minst", zegt SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte.

Vande Lanotte stelt een lastenverlaging voor waar alleen de mensen met een nettoloon onder 2000 euro beter van worden. Hij wil de bestaande werkbonus, een mechanisme waardoor lage en modale lonen minder eigen sociale bijdragen betalen, versterken bij elke tweede indexering van de lonen.

720 euro meer per jaar

De vicepremier schat dat het automatisch versterken van de werkbonus de nettolonen tegen het eind van de volgende bestuursperiode met 4 procent kan doen stijgen bovenop de index. Iemand met een nettoloon van 1500 euro krijgt er dan op jaarbasis 720 euro bij, tegenover bijna 300 vandaag.

"We willen een hogere koopkrachtspanning", zegt Vande Lanotte. "Het verschil tussen een werkloosheidsuitkering en werk moet met die maatregel groter worden. We willen ook de consumptie stimuleren."

Fraude

Ook lastenverlagingen voor werkgevers wil de sp.a concentreren op de doelgroepen waar ze het grootste effect hebben. Vande Lanotte mikt op werkgevers die laaggeschoolde jongeren of vijftigplussers aannemen. Zij krijgen, bijvoorbeeld via de werkcheque van minister van Werk Monica De Coninck, een lastenverlaging van 1.000 euro per maand.

De financiering voor de maatregelen, die samen 3 miljard euro kosten, wil de partij halen door de strijd tegen fraude voort te zetten. (Belga/TV)

Onze partners