Slechte weer zorgt voor weinig volk op De Gordel

04/09/11 om 09:34 - Bijgewerkt om 09:34

In de Vlaamse rand rond Brussel is zondagochtend rond 7 uur de 31e editie van De Gordel gestart. Door het slechte weer bleef de grote massa weg. Ook op deze editie zijn er meldingen van sabotageacties.

Slechte weer zorgt voor weinig volk op De Gordel

© belga

De Gordel staat dit jaar in het teken van "Gezond bewegen". Organisator Bloso stippelde 15 fiets- en wandeltochten uit vanuit de trefpunten Sint-Genesius-Rode, Dilbeek, Zaventem en Overijse, samen goed voor meer dan 600 Gordelkilometers.

Door het slechte weer daagden bij de start van het evenement veel minder deelnemers op dan verwacht. De organisatoren van De Gordel verwachten "vele tienduizenden deelnemers", maar denken niet dat de kaap van de 80.000 deelnemers overschreden zal worden zoals in 2010.

Ook deze editie zijn er opnieuw sabotageacties tegen De Gordel. Enkele deelnemende fietsers zijn lekgereden in Dworp en Sint-Genesius-Rode door kleine nagels op het wegdek. De eerste sabotageproblemen doken rond 11 uur op, maar interventieploegen hebben de situatie opgelost, bevestigt Carla Galle, administrateur-generaal van Bloso.

Splitsing BHV

Door de aanhoudende regeringsonderhandelingen is de Gordel opnieuw een politiek evenement. Michel Doomst, CD&V-burgemeester van Gooik, gaf zondagochtend bij de start van De Gordel in Zaventem aan dat hij nog altijd hoopt op een "ritoverwinning" voor BHV. "Ik kom al meer dan twintig jaar naar De Gordel en de splitsing van BHV is altijd een achterliggende beweegreden geweest om hier te zijn. Het is een belangrijk facet van het Vlaamstalig karakter van de rand."

Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters (N-VA), die met zijn echtgenote de gezondheidswandeling zal stappen, haalde twee motieven aan voor zijn aanwezigheid. "Het is nog altijd belangrijk dat Vlaanderen aanwezig is in de rand rond Brussel. Daarnaast ben ik minister van Sport en beweging is belangrijk voor iedereen. De Gordel is daarvan een prachtig voorbeeld. Het brengt mensen bijeen en dat is nog altijd het leuke van sport."

De Gordel vond voor de eerste keer plaats in 1981 om het Vlaams karakter van de rand in de verf te zetten. (Belga/VF)

Lees meer over:

Onze partners