Schouppe op de rooster wegens Dexia-orders

23/06/10 om 13:02 - Bijgewerkt om 13:02

Er wordt onderzocht of de ontslagnemende staatssecretaris zijn aandelen met voorkennis verkocht.

Het gerecht onderzoekt of ontslagnemend staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) zich schuldig heeft gemaakt aan verdachte transacties met Dexia-aandelen.

Dat meldde De Tijd woensdag. Schouppe zou tijdens de bankencrisis op een verdacht tijdstip zijn persoonlijke Dexia-aandelen van de hand hebben gedaan.

Schouppe was als staatssecretaris nooit in de eerste lijn betrokken bij de behandeling van het dossier-Dexia tijdens de financiële crisis. Toch zou hij als lid van de regering op cruciale momenten ook bevoorrechte informatie hebben gekregen over de situatie bij Dexia.

Net in die verdachte periodes zou de staatssecretaris Dexia-aandelen uit zijn persoonlijke beleggingsportefeuille hebben verkocht, aldus De Tijd.

Het gerecht zou onderzoeken of er sprake is van handel met voorkennis. Eerder werd Schouppe ook genoemd in een zaak van mogelijke handel met voorkennis in KBC-Ancora-aandelen.

Onderzoek afgerond

Het gerechtelijk onderzoek naar de beurshandel van Schouppe is intussen afgerond, aldus De Tijd. De Brusselse raadsheer-onderzoeksrechter Antoon Boyen zou nog deze maand beslissen of hij de ontslagnemende staatssecretaris voor Mobiliteit in verdenking stelt wegens misbruik van voorkennis.

De zaak komt er op een vervelend moment voor Schouppe. Vermits hij op 13 juni niet verkozen raakte als lijstduwer op de CD&V-Senaatslijst kan hij nog enkel in de Senaat belanden via een coöptatie.

'Niets te verwijten'

In een reactie liet Schouppe woensdag bij monde van zijn woordvoerder weten dat hem niets te verwijten valt.

De staatssecretaris heeft steeds zijn volledige medewerking aan het onderzoek verleend en is heel gerust in de afloop. Schouppe wacht de volgende stappen af, aldus de woordvoerder.

Onze partners